Війська РФ підтягують танки ближче до кордону України, – дипломат

17:45 26 вересня 2019 р.

Фото до новини


Фото: geneva.mfa.gov.ua

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський закликав ОБСЄ під час засідання її Форуму зі співробітництва у галузі безпеки відреагувати на російські дивізії біля кордону України.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський заявив під час засідання Форуму зі співробітництва у галузі безпеки ОБСЄ: «Міжнародне співтовариство має відреагувати на формування Росією біля кордону з Україною трьох військових з’єднань дивізійного рівня, що може свідчити про підготовку до наступальних операцій проти України. Цілеспрямований та відкритий рух російських бронетанкових груп в напрямку українського кордону є очевидною ознакою психологічного тиску на керівництво України, щоб змусити Україну піти на поразницькі угоди».

Ігор Лоссовський також зазначив: «Російські гібридні окупаційні війська на Донбасі мають достатньо військової техніки для ескалації військових дій. У зв'язку з цим ми закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на агресивні дії і сигнали Росії і, заради стримування, посилити політичний та економічний тиск на агресора».

Український дипломат, зокрема, навів під час засідання Форуму зі співробітництва у галузі безпеки ОБСЄ у Відні інформацію, опубліковану авторитетним міжнародним журналом «Jane`s Defense Weekly». Згідно з нею, будівництво нового постійного пункту дислокації 150-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ біля Ростова-на-Дону на півдні Росії має бути завершено вже до кінця 2019 року.

«Ця дивізія є одним з трьох військових з’єднань дивізійного рівня, створених з січня 2016 року біля східних кордонів України. Згідно з повідомленнями, після завершення формування до кінця року 150-та дивізія буде складатися з двох бронетанкових та двох мотострілецьких полків, коли повністю буде створена до кінця року», – зазначив Ігор Лоссовський.

«Формування цієї дивізії, а також 3-ї та 144-ї гвардійських мотострілецьких дивізій на північ у Воронезькій та Брянській областях, тривало три роки.150-та дивізія була створена шляхом об'єднання 33-ї мотострілецької бригади з Майкопа та 205-ї мотострілецької бригади з Будьонновська до тимчасових баз на півночі та заході від Ростова-на-Дону. Ці бази раніше були зайняті військами, залученими до військових операцій на сході України з літа 2014 року», – повідомив український дипломат.

Відповідно до супутникових знімків, будівництво постійного пункту дислокації поблизу Новочеркаська розпочалося в середині 2016 року. На знімках від червня 2019 року зафіксовано вже близько 20 казармових приміщень, три великих парки транспортних засобів, де розміщено сотні транспортних засобів, а також 17 великих ангарів для транспортних засобів на різних етапах будівництва.

«Після завершення формування 150-та мотострілецька дивізія матиме шість танкових батальйонів та шість мотострілецьких батальйонів, підтримуваних підрозділами артилерії, розвідки, логістики та зв’язку, і буде готова до інтервенції на Донбас», – зазначив заступник Постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні.

Дипломат навів оцінки міжнародних аналітиків, згідно з якими, такий розвиток подій може свідчити про те, що «російські війська готуються до наступальної операції». Відтак, український дипломат заявив: «В той же час, відбувається підготовка до відведення українських військ вздовж всієї лінії зіткнення на Донбасі. Українська сторона сподівається на деескалацію та «дзеркальне відведення». Однак ми бачимо протилежні сигнали російської сторони, коли російські війська підтягують свої бронетанкові групи ближче до кордону».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

Укрінформ

 

новобудови Львів