Відкритий лист Емманюелю Макрону з України і Франції

12:56 9 грудня 2019 р.

Фото до новини

Перш ніж підштовхувати Україну до поступок, перш ніж вірити Путіну на слово, встановіть чіткі правила гри з Москвою.

Відкритий лист Емманюелю Макрону. 1 грудня 2019 року
Центр громадянських свобод (Київ) / Нові дисиденти (Париж)

Пан Президенте,
Ми, громадяни України та Франції, європейці за статусом та у серці, знаємо про вашу вагому роль у справі звільнення українських політв'язнів, які утримувалися в Росії в якості заручників попри те, що інкриміновані їм злочини були цілковитою вигадкою. Ми вдячні за ваші зусилля, які принесли перші результати. 7го вересня цього року відбувся обмін 35 заручників. Але ми тільки на половині шляху.

87 українців все ще залишаються в ув'язненні у російських в'язницях, засуджені так само несправедливо, як і звільнені у вересні їх співвітчизники, та піддані необгрунтованим арештам і сфабрикованим процесам.

На Донбасі, які контролюються російськими військовими силами, щонайменше 227 військовополонених і цивільних заручників позбавлені волі. Із цих сотень людей ув'язнених в Росії, окупованих Криму та на Донбасі назвемо деякі імена: правозахисник Емір-Усеїн Куку, визнаний Амнесті Інтернешнл в'язнем совісті, координатор Кримської солідарності Сервер Мустафаєв, кримські цивільні журналісти Наріман Мемедімінов і Ремзі Бекіров, донецький журналіст Станіслав Асєєв, медсестра Марина Чуйкова, викладач філософії Олег Галазюк, пенсіонер Віталій Атамчук.

Російська Федерація не тільки ігнорує вимоги міжнародних організацій щодо звільнення політичних ув'язнених, але ще й посилила репресії. Тільки в березні 2019го року 24 людини були заарештовані в окупованому Криму та перевезені до Росії. Міжнародний Комітет Червоного Хреста не має доступу до українських ув'язнених на окупованому Донбасі. Багато із них не можуть отримати необхідні їм медикаменти. Частина людей піддаються тортурам.

Владімір Путін вважає ув'язнених вдалим товаром для обміну. Він хоче скористатися ними для того, щоб вирвати в України політичні поступки на майбутньому саміті "нормандського формату" (Росія, Україна, Франція, Німеччина) 9го грудня в Парижі. Російський Президент бачить у вашому проекті включення Росії в лоно європейської цивілізації можливість отримати необхідну йому вигоду: скасування санкцій, реінтеграції його країни в міжнародні процеси, поступок від України, виправдання в справі малазійського боїнгу, збитого в липні 2014 року ... І, якщо умови торгу йому здадуться прийнятними, то можливо він буде готовий звільнити деяких заручників, щоб потім знову набрати нових. У ці ігри грають мафіозі, або терористичні угруповання. Але це негідно цивілізованих відносин між двома впливовими країнами.

Для правової держави свобода невинних людей не вимінюється та не випрошується. Вона належить по праву. Для країни, яка визнає універсальні права людини, шантаж людськими життями просто неприпустимий.

Пане Президенте, якщо ви хочете, щоб Росія була включена, як і Україна, в європейську політику і культуру, відмовтеся від підтримки бандитських методів і шантажу. Вимагайте безумовного звільнення українських заручників. Перш ніж підштовхувати Україну до поступок, перш ніж вірити Путіну на слово, встановіть чіткі правила гри з Москвою. Ми просимо вас виконати завдання, яке ви вже сміливо почали: домогтися того, щоб всі українські в'язні були звільнені та повернені їх сім'ям".

Сьогодні у Парижі зустрічаються у нормандському форматі лідери чотирьох країн - Німеччини, Франції, України і Росії. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів