Верховна Рада звільнила Наливайченка за поданням Порошенка з вигодою для всіх (оновлено)

12:06 18 червня 2015 р.

Фото до новини

Сьогодні Верховна Рада розглянула подання Президента Петра Порошенка про звільнення з посади голови СБУ Валентина Наливайченка.

Народний депутат Микола Томенко вважає, що абсолютна більшість фракцій і політиків залишились задоволеними поданням Президента на звільнення з посади голови СБУ Валентина Наливайченка.

Про це Томенко сказав журналістам у кулуарах, передає кореспондент Укрінформу.

«Президент залишився задоволеним, оскільки новим головою Служби безпеки буде призначено людину, якій він довіряє. Валентин Наливайченко залишився задоволеним, оскільки стартує його власний політичний проект. Віталій Кличко задоволений, бо Президент його підтримає на виборах мера (якщо «УДАР» голосуватиме за відставку – ред.), і ці вибори відбудуться в один тур. Інші фракції, які підтримають відставку Наливайченка і призначення нового голови СБУ, задоволені тим, що дехто отримає нові посади, а хтось – доступ до державних бюджетних програм», – сказав Томенко.

Коментуючи вже прогнозоване сьогоднішнє голосування в парламенті, він вважає, що після такої системи домовленостей, де із «справи Наливайченка» більшість парламентських фракцій щось отримали, інтрига закінчилась.

"Тому звільнення нинішнього голови СБУ і призначення нового пройде спокійно і без ексцесів", – підсумував народний депутат.

Так воно і сталося о 12.06. Голосували народні депутати по-буденному тихо і без будь-яких суперечок у сесійній залі. За це рішення проголосували 248 народних депутатів. Поіменних результатів цього голосування поки що на офіційному сайті Верховної Ради немає.

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський, який, зазвичай, оперативно коментує події, по'язані зі своїм шефом, також поки що на своїй сторінці у Фейсбуці нічого не написав стосовно нинішнього голосування у парламенті. Хоча вчора він передбачав такий результат.

Чимало народних депутатів заявляють про підкилимні домовленості у парламентській коаліції у зв'язку з підготовленим звільненням голови СБУ Валентина Наливайченка, пише Obozrevatel.com про вчорашні домовленості.

Нардеп Володимир Парасюк (позафракційний) повідомляє у Facebook, що президенту, щоб зібрати голоси за відставку Наливайченка, довелося піти на деякі "жертви":

"1. Юлія Володимирівна (Тимошенко - ред.) замінить міністра екології (Ігоря Шевченка - ред.) на когось чистого, бо над чинним останнім часом нависли чорні хмари.

2. Кличку дають прокурора Києва.

3. Вибори мерів відбуватимуться в один тур. Це вигідно не тільки Кличку, але і ще одній фракції з дуже європейським мером, тому завтра побачимо, як себе поведуть депутати від цієї фракції".

"Дуже хотів би, щоб моя інформація не підтвердилася, але є ще один факт: сьогодні (у вівторок. - ред.) у сесійній залі активно поширювалася інформація, що за відставку Наливайченка дають по 500 000$. Не знаю, правда це чи ні , але чув про це від 4-х депутатів. Відповідальним за акцію по мотивації є Олесь Довгий. Тому все може бути, враховуючи його "досвід" у таких справах", - додав Парасюк.

Позафракційний депутат Віталій Купрій у Facebook пише, що "в результаті нічних договорняків всередині коаліції і за її межами" Порошенко переконав більшість депутатів голосувати за зняття з посади голови СБУ.

"Особливо цинічною виглядає згода Віталія Кличка і більшості партії УДАР злити свого колегу взамін на посаду прокурора м.Києва та недопущення проведення виборів мерів у 2 тури (до речі, останнє підтримає і команда мера Львова Садового)", - написав Купрій.

"Також є підозра, що в результаті змови проти Наливайченка, БЮТ і "Самопоміч" отримають певні привілеї: можливість перепродати міністерські портфелі і уникнути відповідальності за корупційні оборудки", - додав нардеп.

А сьогодні Obozrevatel.com повідомив про тригодинну зустріч Порошенка і Наливайченка, під час якої Президент нібито зацікавився документами, "які не горять", в яких "описана" зустріч у Відні Порошенка і К з олігархом Дмитром Фірташем. Про ці документи Наливайченко згадав учора в інтерв'ю цьому ж сайту.

Пів години тому, нарешті, у ФБ написав і Маркіян Лубківський: останній свій пост у ролі радника голови СБУ: "Шановні друзі, Наливайченко пішов. Зраджений усіма (!) в кращих традиціях українського політикумуусіма, але не переможений...Усіма, але не вами, дорогі друзі!:)Я йду разом з ним з посади радника Голови СБУ. Дякую усім вам, друзі, за комунікацію, підтримку і співпрацю! Поки - пити каву!:) Ну а далі побачимо!"

Вочевидь, Наливайченко пішов, щоб повернутися, думає він і його партнери. Так колись з посади прем'єр-міністра йшов Ющенко - і справді повернувся. Президентом.  Все, що було далі, ми пам'ятаємо.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів