Верховна Рада скасувала позаблоковий статус України (відео)

12:35 23 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

За законопроект щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості проголосували у вівторок 303 народні депутати.


Відео: «112 Україна»

Верховна Рада ухвалила законопроект щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості (№1014-3). Про це повідомив сьогодні, 23 грудня, кореспондент інформаційної агенції УНІАН у Верховній Раді.

Як повідомляли раніше у прес-службі президента, метою проекту Закону є створення додаткового механізму забезпечення суверенітету, захисту територіальної цілісності та незалежності України. «Позаблоковий статус України, який був закріплений у Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», виявився неефективним у контексті убезпечення держави від зовнішньої агресії та тиску. Тривале перебування України у «сірій» буферній зоні між потужними системами колективної оборони є додатковим викликом для України», – говорилося у пояснювальній записці до проекту Закону.

Довідка УНІАН: «Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» від 1 липня 2010 року, яким було закріплено принцип позаблоковості, що означає неучасть України у будь-яких військово-політичних союзах, зокрема відмову від інтеграції до НАТО».

Про це повідомляється у вівторок на сайті інформаційної агенції УНІАН. Натомість «Укрінформ» розповів сьогодні, 23 грудня: 

«Верховна Рада ухвалила президентський законопроект №1014-3 «Про внесення змін до деяких законів України щодо відмови України від здійснення політики позаблоковості» за основу і в цілому. За це рішення проголосували 303 нардепи.

У пояснювальній записці до проекту закону мовиться: «Агресія Російської Федерації проти України, незаконна анексія нею Автономної Республіки Крим, ведення проти нашої держави так званої «гібридної війни», військове втручання у східних регіонах України, постійний військовий, політичний, економічний та інформаційний тиск з боку Росії зумовлюють необхідність пошуку більш дієвих гарантій незалежності, суверенітету, безпеки  і територіальної цілісності України», - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту».

За словами Президента України Петра Порошенка, оголошений в 2010 році позаблоковий статус не виправдав себе і він має намір повернути Україну на шлях інтеграції в євроатлантичний простір. Крім того, Президент наголосив, що європейська та євроатлантична інтеграція – безальтернативний шлях для України. Він також заявляв, що питання про можливий вступ України до НАТО вирішуватиметься на всенародному референдумі».

Про це повідомляється у вівторок на сайті інформаційної агенції «Укріноформ».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів