Верховна Рада провалила скасування пенсійних пільг депутатам і урядовцям

16:58 9 жовтня 2013 р.

Фото до новини

За дане рішення проголосували лише 198 із 327 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні, 9 жовтня, Верховна Рада не підтримала в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні)» (реєстраційний номер 1236) Із фракції «Партії регіонів» законопроект підтримали лише три народні депутати, натомість «Батьківщини» – 77, «УДАРу» – 35, «Свобода» – 34, КПУ – 31, позафракційні – 18.

Проектом пропонувалося внести зміни до законів «Про статус народного депутата України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Внаслідок внесення цих змін пенсіонери – Президент України, народні депутати всіх скликань, колишні члени уряду, отримуватимуть пенсію на загальних підставах, визначених законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». 

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що «на тлі багатомільярдного дефіциту бюджету Пенсійного фонду і державного бюджету України, принизливо низьких пенсій більшості пенсіонерів цілі категорії громадян отримують пенсії на підставі окремих законів за пільговим принципом. Збереження особливого принципу нарахування пенсій для Президента України, членів Кабінету міністрів України, народних депутатів, тощо є невиправданим. Ці категорії осіб мають отримувати пенсії на загальних підставах, що буде відповідати принципу соціальної справедливості, рівності громадян перед законом і дозволить перерозподілити фінансові ресурси в інтересах решти пенсіонерів».

Один з авторів законопроекту, депутат від УДАРу Павло Розенко зазначив, що на сьогодні середній розмір пенсії для простих людей становить приблизно від 900 до 1,2 тис. грн.«3 мільйони українців отримують пенсії менше однієї тисячі гривень, і вижити на ці кошти практично неможливо», – додав він. За словами депутата, «разом з тим, у митників сьогодні пенсія складає 6,5 тис. грн, у суддів, прокурорів – 7,5 тис., у колишніх народних депутатів та чиновників вищого рівня пенсія досягає до 15 тис. грн».

Натомість депутат від «Партії регіонів» Ярослав Сухий заявив: «На сьогодні в Україні є 648 пенсіонерів – колишніх депутатів на 13,5 мільйонів пенсіонерів. Це щось дасть? Я порахував, що якщо ліквідувати всі їх виплати, а це зробити неможливо, бо всі вони десь працювали, то це буде 0,64 гривні на одного пенсіонера. Це варте балачки? Це примітивний піар, політична спекуляція».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів