В Ірані ухвалили тактику ведення «маленьких війн» проти Ізраїлю

22:13 22 жовтня 2023 р.

Фото до новини

У Тегерані вирішили дати угрупованню «Хізбалла» «благословення» на обмежені за масштабами рейди бойовиків з Лівану через кордон на ізраїльські військові об'єкти.

Наразі іранська влада досягла консенсусу з приводу дій Тегерана та «Хізбалли» проти Ізраїлю, повідомило 22 жовтня інформагентство Reuters, пише Dailylviv.com.

У Тегерані вирішили дати угрупованню «Хізбалла» «благословення» на обмежені за масштабами рейди бойовиків з Лівану через кордон на ізраїльські військові об'єкти. Про це Reuters повідомили три співрозмовники в іранських службах безпеки, чиї імена не називаються.

Два інші джерела, знайомі з прийняттям рішень у «Хізбаллі», заявили, що ці атаки будуть націлені на те, щоб відволікати ізраїльські сили – але не на відкриття повномасштабного фронту. Один з них охарактеризував цю тактику як ведення «маленьких війн».

Також Іран дав "зелене світло" атакам на американські об'єкти на Близькому Сході з боку інших союзних угруповань. Але йдеться про атаки низької інтенсивності.

Загалом же в Тегерані зараз намагаються запобігти будь-якій серйозній ескалації, яка може втягнути у війну з Ізраїлем та США самий Іран.

Журналісти Reuters поговорили з дев'ятьма іранськими чиновниками, які безпосередньо знайомі з тим, як мислять релігійні лідери країни.

За їхніми словами, у Тегерані побоюються, що будь-яка велика атака на Ізраїль викличе удар у відповідь, який завдасть тяжких втрат Ірану. Країна і так перебуває в економічній кризі. Якщо до нього додасться ще й війна, це може спричинити масовий гнів в іранському суспільстві, спрямований проти режиму аятол.

Наприкінці 2022 року Іран кілька місяців трусили протести, пов'язані з убивством Махси Аміні. Співробітники поліції моралі забили дівчину до смерті за «неналежне носіння хіджабу». З жовтня до грудня іранські силовики вбили під час масових демонстрацій та заворушень ще 200 протестувальників.

Широко поширена думка, що Ізраїль має власний ядерний арсенал, хоча Єрусалим не підтверджує та не заперечує це, пише кореспондент Reuters. Це міркування, а також відправлення до Східного Середземномор'я двох авіаносців США остуджують войовничі настрої в Тегерані.

«Для найвищого керівництва Ірану, особливо верховного лідера (аятоли Алі Хаменеї), найвищим пріоритетом є виживання Ісламської Республіки, — сказав високопоставлений іранський дипломат. — Саме тому іранська влада, хоч і використала різку риторику проти Ізраїлю, але утримується від прямого військового втручання принаймні на даний момент».

У той же час ця позиція небезпечна для Тегерана. Іран може втратити свою силову базу у секторі Газа – угруповання ХАМАС та «Ісламський джихад». Це підірве плани Тегерана розгорнути мережу його збройних маріонеткових угруповань по всьому Близькому Сходу, повідомили джерела Reuters.

На думку трьох з них, бездіяльність Ірану може бути сприйнята як ознака слабкості.

«Іранці зіткнулися з дилемою: чи збираються вони послати «Хізбаллу» у бій, щоб спробувати врятувати свою «руку» [ХАМАС] у секторі Газа, чи, можливо, вони відпустять цю руку і віддадуть її», — сказав Аві Меламед, колишній співробітник ізраїльської розвідки та учасник переговорів під час першої та другої інтифади в Ізраїлі.

Три високопоставлені джерела в ізраїльських службах безпеки та джерело в західних службах безпеки повідомили Reuters, що Ізраїль не хоче прямої конфронтації з Тегераном і що, хоча іранці підготували та озброїли ХАМАС, немає жодних ознак того, що вони заздалегідь знали про терористичну атаку 7 жовтня.

Джерела в ізраїльських та західних службах безпеки також заявили, що Ізраїль атакує Іран лише у відповідь на пряму атаку Тегерана.

Проте вони попередили, що ситуація наразі нестабільна. У випадку, якщо «Хізбаллі» чи іранським проксі-силам у Сирії чи Іраку вдасться здійснити напад з великою кількістю жертв серед ізраїльтян, ця позиція може змінитися.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів