В Австрії Франка вважають величним українцем і визначним поетом, - Хайм

19:29 7 листопада 2013 р.

Пам'ятник Іванові Франку у Відні

Пам'ятник Іванові Франку у Відні
Фото: uainfo.org

Посол Австрійської Республіки Вольф Дітріх Хайм спростував інформацію, яка поширювалась останнім часом у ЗМІ, щодо ймовірного демонтажу у Відні пам’ятних знаків, присвячених Іванові Франку. Про це після зустрічі з австрійським послом розповів народний депутат України Михайло Хміль.

"Сьогодні відбулось засідання депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Австрією. На зустріч прийшов також і посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм. Він спростував чутки, що у Відні нібито можуть демонтувати пам’ятні знаки Франкові. Й запевнив, що насправді Івана Франка в Австрії не вважають антисемітом. За словами посла, офіційна позиція австрійської влади залишається незмінною: Іван Франко – величний українець та світового рівня поет. Чутки, які поширювались навколо Івана Франка, є спекуляцією, яка вигідна певним провокаторам», - зазначив Михайло Хміль.

Нагадаємо, впродовж останнього часу у Відні (Австрія) розгорнулась суперечка довкола пам’ятних знаків, присвячених Іванові Франку.

Спровокував цю суперечку виходець з України Еміль Ланґерманн, котрий переклав німецькою мовою витяги із творів Франка, безсистемно вирвані з контексту, які, на його думку, свідчать про антисемітизм письменника. 

Через подібні закиди, придумані ним самим, Ланґерманн вимагав від мерії та університету Відня демонтувати пам’ятні знаки Франкові. 

Своєю чергою Віденський університет 24 та 25 жовтня провів науковий симпозіум «Іван Франко та єврейське питання в Галичині», на якому були присутні провідні україністи світу – з України, Ізраїлю, а також української діаспори у США. «Усі ці компетентні люди вважають, що Франко не був антисемітом», – заявив заступник голови Інституту славістики Віденського університету професор Алоїз Вольдан. 

 Варто зазначити, що бюст І.Франкові розміщений у центрі Відня, поблизу собору Української греко-католицької церкви Святої Великомучениці Варвари. А пам’ятна дошка – на фасаді Віденського університету, де свого часу навчався Іван Франко. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів