Українські військові відбили три потужні спроби прорвати їх оборону на Донбасі, – РНБОУ (відео)

13:50 5 грудня 2014 р.

Ситуація в зоні бойових дій станом на 5 грудня

Ситуація в зоні бойових дій станом на 5 грудня
Фото: Інформаційно-аналітичний центр Ради національної безпеки і оборони України

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється також: «Російська сторона продовжує перекидання на територію, тимчасово підконтрольну бойовикам, додаткових формувань найманців, запасів озброєння, військової техніки, боєприпасів та матеріально-технічних засобів».


Відео: Ukraine Crisis Media Center

У сьогоднішніх «Зведених даних» Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони повідомляється:

«Президент України Петро Порошенко провів нараду з керівниками силових відомств щодо ситуації на Донбасі, під час якої учасники обговорили виконання поставлених завдань у зоні АТО і визначили заходи, які мають забезпечити виконання Мінських домовленостей щодо Дня тиші, що має розпочатися 9 грудня. Окрему увагу Глава держави приділив питанню покращення забезпечення Збройних Сил бойовою технікою та звільненню заручників з ворожого полону.

Слід відзначити, що голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер привітав готовність керівництва України забезпечити День тиші. Голова ОБСЄ наголосив на важливості цього плану, оскільки мова йде про план припинення бойових дій.

Сьогодні відзначається Міжнародний день волонтерів. З нагоди свята Президент України Петро Порошенко відзначив державними нагородами українських волонтерів за громадянську мужність, вагомий особистий внесок у розвиток волонтерського руху та зміцнення обороноздатності і безпеки Української держави. Також 12 волонтерів були нагороджені особистою зброєю.

Ситуація в зоні АТО

Протягом минулої ситуація в зоні АТО залишалась стабільно складною. Російські найманці вчинили три потужних спроби прорвати оборонні лави українських військових. 

Зокрема, дві атаки ворога було відбито на півночі зони АТО в районі н.п. Сокільники.

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони Андрій Лисенко, ворог поніс великі втрати у живій силі та бронетехніці.

Також після влучного вогню артилерії та стрілецької зброї, захлинулася спроба прориву терористів у районі селища Опитне, з метою оточення Донецького аеропорту. Ворог зазнав істотних втрат і був змушений відступити.

Відзначимо, що і старий, і новий термінали донецького аеропорту перебувають під контролем українських військ. Захисники аеропорту відбили усі спроби ворога захопити цей об’єкт.

Російська сторона продовжує перекидання на територію, тимчасово підконтрольну бойовикам, додаткових формувань найманців, запасів озброєння, військової техніки, боєприпасів та матеріально-технічних засобів. Так, за минулу добу отримано інформацію про переміщення з Росії трьох колон техніки загальною кількістю понад 200 одиниць.  Вчора о 08:00 ранку з Росії через н.п. Дубровку в напрямку н.п. Дмитрівка прослідувала колона кількістю до 150 вантажних автомобілів, о 12:10 – друга колона техніки – з 10-ти бензовозів і 6 бойових броньованих машин. Сьогодні вночі, 05.12.2014 зафіксовано переміщення через н.п. Ізварино в напрямку м. Луганськ колони зі 40 вантажних автомобілів (33 з яких – бензовози).

На Донецькому напрямку терористи обстрілювали позиції сил АТО в районі с. Піски, біля м. Красногорівка та с.Тоненьке з реактивних установок «Град». З артилерії – біля н.п. Авдіївка, Славне, Новокалинове.

На Дебальцевському напрямку, поблизу с. Рідкодуб позиції сил АТО були обстріляні бойовиками з РСЗВ БМ-21 «Град». З мінометів, гранатометів – біля н.п. Дебальцеве, Вуглегірськ, Орлово-Іванівка, Нікішине, Майорське.

На півдні зони АТО були обстріляні позиції українських військових поблизу н.п. Новоласпа, Гранітне, Чермалик, Богданівка, Ольгинка, Новотроїцьке. На Луганському напрямку обстріляли наші позиції під м. Станиця Луганська, біля сіл Старий Айдар та Вільхов, н.п. Щастя та Верхня Вільхова.

В районі Бахмутівської траси  обстріляні блокпости біля с.Нижнє та Кримське. У всіх випадках наша артилерія завдає удари у відповідь за умови, що виключена небезпека для мирних мешканців.

Протягом минулої доби загинуло 6 українських військових, 13 отримали поранення. Польоти безпілотників зафіксовано в районах Старого Айдару та Райгородки на Луганщині, а також неподалік Ялти, що поблизу Маріуполя

Ситуація в населених пунктах зони АТО

МЗС Польщі засуджує насилля на територіях, які контролюються терористами. Про це йдеться у заяві, яку оприлюднило МЗС Польщі учора з приводу загибелі у Донецьку польського громадянина.

Нагадаємо, що 1 грудня увечері громадянин Польщі, який із 1980-х років живе в Донецьку, на власній автівці зіткнувся із автомобілем бойовиків. На місці ДТП виникла суперечка, в результаті якої бойовики вистрелили у поляка.

Потерпілого доправили до лікарні, але від отриманих поранень він помер. «Ми розцінюємо цю подію як черговий акт анархії та насилля на території, підконтрольній бойовикам», – йдеться в заяві МЗС Польщі.

Учора, о 20 годині 30 хвилин, працівники ДАІ м. Києва під час догляду автомобіля виявили у транспортному засобі чотири ручних протитанкових гранатомети РПГ-18 «Муха». На місце події була викликана слідчо-оперативна група Печерського районного управління.

Водія та пасажира автомобіля затримано. За фактом вилучення зброї ведуться оперативно-слідчі дії.

Контррозвідка СБУ на території проведення антитерористичної операції затримала п’ятьох посібників терористів. 2 з них – активні інформатори, які працювали на терористів з т.зв. «ДНР» – збирали та передавали бойовикам відомості про дислокацію, озброєння, чисельність українських військ за 5 тисяч гривень. Нагадаємо, що за ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу України, передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Також серед затриманих – бойовик, який входив до незаконного військового формування – карального загону «Беркут» т.зв. «ДНР», а ще двоє – мешканці Стаханова, активісти партії «Русский блок», яка була заборонена українським судом за заклики до повалення конституційного ладу і порушення територіальної цілісності України. За усіма фактами слідчими СБ України розпочато кримінальні провадження.

Протягом двох місяців структурними підрозділами Артемівської міської ради було зібрано понад 500 анкет для отримання фінансової допомоги, які були передані для розгляду комісією Чеської гуманітарної організації «Людина в біді» в рамках програми USAID. Вчора у м. Артемівську ця гуманітарна організація надала картки на суму 300 доларів для придбання зимового одягу або взуття, утеплення житла, оплату за оренду квартири чи комунальні послуги, закупівлю вугілля тощо близько 150 переселенцям.

Згідно з оперативною інформацією, з тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції до інших регіонів переселено  514 тис. У тому числі з Донецької, Луганської областей – 494,5 тис., а також з Автономної Республіки Крим та міста Севастополь – 19,5 тис.

Наразі згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 призначено щомісячну адресну допомогу від держави 145 169 сім’ям вимушених переселенців. Нагадаємо, що інформацію про наявність місць для розміщення внутрішньопереміщених осіб в інших регіонах України можна на сайтіwww.vpo.gov.ua.

Місцеві органи виконавчої влади постійно проводять пошук приміщень, придатних для розміщення внутрішньо переміщених осіб в холодну пору року. На цей час визначено 1 тис. об’єктів різних форм власності, у яких можливе розміщення 14 тис. 875 внутрішньо переміщених осіб.

У Дніпропетровській, Запорізькій та Харківській областях проводяться заходи щодо будівництва стаціонарних транзитних містечок із будинків модульного типу, всього зібрано та встановлено 37 житлових будинків. У тому числі, зокрема, у Харківській області (м. Харків) встановлено11 житлових будинків, що розраховані для проживання 376 осіб, у Запорізькій області (м. Запоріжжя) – 9 житлових будинків, що розраховані для проживання 384 осіб, у Дніпропетровській області (мм. Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Нікополь, Павлоград та Кривий Ріг) – 17 житлових будинків, що розраховані для проживання 688 осіб.

Підрозділи ДСНС за минулу добу виявили та знешкодили на звільнених від бойовиків територіях 715 одиниць вибухонебезпечних предметів. Загалом з початку виконання робіт виявлено та знешкоджено 30 160 одиниць вибухонебезпечних предметів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 960 адміністративних споруд та будівель, більше 1 500 га території та 37,5 га акваторії водойм.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Віце-президентом США Джозефом Байденом, під час якої Віце-президент Байден повідомив про готовність США розглядати подальшу економічну та фінансову підтримку України. 

Співрозмовники також обговорили гуманітарну ситуацію на Донбасі, зокрема рішення української влади призупинити фінансування, оскільки ці кошти грабуються та йдуть на підтримку тероризму. Натомість, було розглянуто можливості постачання гуманітарної допомоги з товарів першої необхідності для мешканців районів Донбасу, які контролюються бойовиками.

Держсекретар США Джон Керрі під час виступу на засіданні ОБСЄ заявив, що Росія продовжує постачати зброю на Схід України, а російські солдати помирають в боях проти української армії. «Таким чином, Росія не виконує свої міжнародні зобов’язання, а також зобов’язання в рамках ОБСЄ та документів, які вона підписала», – сказав Керрі.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликає країни-члени ОБСЄ вплинути на Росію, щоб вона припинила погрожувати сусіднім державам. «РФ має вивести свою військову техніку, озброєння та війська з української території та закрити свій кордон, щоб переміщення зброї та найманців на контрольовані сепаратистами райони припинилось», – сказав він.

Міністр закордонних справ Болгарії Даніел Мітов заявив, що Болгарія засуджує незаконну анексію Криму та не визнає незаконні вибори, проведені на територіях Донецької та Луганської областей, що не узгоджується з міжнародним правом та Мінськими домовленостями.

Палата представників Конгресу США ухвалила резолюцію, що засуджує дії Російської Федерації, яка веде політику агресії проти сусідніх країн, спрямовану на політичне та економічне домінування. Цією резолюцією Палата представників підтримує зусилля президента Порошенка і українського народу в утвердженні миру, що включає повне виведення російських військ зі своєї території, повний контроль над кордоном, роззброєння сепаратистів і бойовиків, обмеження можливостей Російської Федерації використовувати енергетичний експорт і торговельні бар’єри в якості зброї, припинення втручання Російської федерації у внутрішні справи України.

Палата представників закликає президента США надати українському урядові необхідне озброєння для захисту і розвідувальні дані, співпрацювати з союзниками для того, щоб нелегальна анексія Криму не визнавалася та ввести додаткові санкції проти Російської Федерації та її керівництва. Також вона закликає НАТО припинити всю військову співпрацю з Росією».

Про це повідомляється в п'ятницю на сайті Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів