Українські військові в Криму все ще тримаються (відео)

18:54 3 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: ukrinform.ua

Як повідомляє у понеділок «Радіо Свобода», декілька військових частин залишаються для російських інтервентів неприступними фортецями.

Російські воякі продовжують свій наступ у Криму – напередодні вони захопили і розгромили командні пункти Прикордонної служби України і військ Протиповітряної оборони, продовжували блокаду військових частин ВМС України. І хоча не всі її витримали – зрадив командувач контр-адмірал Денис Березовський – решта українських військових тримаються.

Станом на понеділок озброєні російські військові захопили майже всі стратегічні важливі об'єкти в Криму і Севастополі. Після прикордонних штабів і пунктів управління Протиповітряної оборони України, в неділю також були блоковані і повністю або частково захоплені прикордонні частини в Балаклаві і Керчі, аеродром у Бельбеку.

Під час штурму деяких об'єктів використовувалися світло-шумові гранати. Разом із тим, жоден з українських військових не склав зброю і не переприсягнув.

Окрім командувача ВМС України контр-адмірала Дениса Березовського, який на цій посаді пробув лише добу. Спершу він віддав наказ українським військовим морякам скласти зброю, а коли виконувач обов’язків міністра оборони Ігор Тенюх усунув контр-адмірала з посади, Березовський покинув штаб ВМС України і в приміщенні Чорноморського флоту Росії переприсягнув «на вірність жителям Криму і Севастополя» та «прийняв командування ВМС Криму».

Генпрокуратура України за фактом державної зради Березовського порушила кримінальне провадження, а виконувач обов’язків Президента Олександр Турчинов призначив новим командувачем українського флоту контр-адмірала Сергія Гайдука, який уже взяв під свій контроль штаб ВМС України.

Попри зраду, декілька військових частин залишаються для російських військових неприступними фортецями. Тримається штаб військ берегової оборони ВМС України у Сімферополі.

Заблокований, але відмовляється здавати зброю й обіцяє оборонятися до кінця особовий склад батальйону морської піхоти у Феодосії. Схожа ситуація у Перевальному, де розташована бригада берегових військ. Там їх блокують близько півтисячі спецпризначенців однієї із десантно-штурмових бригад Повітряно-десантних військ, перекинутих з території Росії.

Спротив зростає

Бійці Перевальнинської бригади продовжують оборонятися, духовно їх підтримують парафіяни гарнізонної ценкви УПЦ Київського патріархату, які все неділю молилися і співали духовних пісень. Того ж дня близько сотні жінок стали живим щитом між російськими військовими нападниками й оборонцями військового аеродрому в селищі Новофедорівка.

Жіночі акції проти агресії, окупації та війни, за мир і виведення російських військ очікуються в понеділок у Перевальному, селищі Кам'янці на околиці Сімферополя та інших місцях.

У неділю проти війни, російської окупації і сепаратизму мітингували біля пам'ятника Тарасові Шевченку в Сімферополі. На заклик новоствореної Всекримської української Ради відгукнулася понад півсотня людей. 

Після короткого молебна за мир, який відслужив архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент, учасники акції висунули вимогу до російських військових покинути територію півострова, закликали кримчан різних національностей спільно виступити проти агресії з боку Москви. Координатор Всекримської української Ради Андрій Щекун заявив на мітингу: «Крим та Україна – єдине ціле, просимо україців Великої України не кидати нас». Учасники акції також закликали країни, народи світу і міжнародні організації «не залишати кримчан наодинці з російською військовою могутністю».

Кримські татари та українці потребують підтримки

Створена того ж дня в Криму для захисту інтересів місцевих етнічних українців Всекримська українська рада збирається займатися гуманітарною місією – захищати українську меншину автономії в умовах російської окупації і сепаратистського режиму.

Представники Ради зазначили, що вже зараз надходить чимало повідомлень про погрози і напади на кримських українців.

Тим часом Меджліс кримськотатарського народу відстоює обережнішу позицію. Він досі ніяк не оцінив вторгнення російських військ до Криму. Водночас лідер Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що не визнає новий «уряд» Сергія Аксьонова і висловився за проведення міжнародного форуму щодо подій в Україні та Криму. 

«Я думаю, що у нас буквально залишилися лічені дні для того, щоб уникнути більшої біди», – зазначив Рефат Чубаров.  Він закликав співвітчизників зберігати спокій, уникати конфліктів і не піддаватися провокаціям.

Про це інформує у понеділок «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів