Українські війська беруть в щільне кільце Луганськ, тривають запеклі бої й навколо Донецька

11:48 5 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр РНБО

Про це повідомляють у вівторок журналісти з передової.

Сила антитерористичної операції беруть Луганськ в кільце. Українські війська контролюють обласний центр з півночі (Щастя, Металіст), заходу (Олександрівськ, Весела Тарасівка), південного заходу (Георгіївка, Лутугине).

За останньою інформацією, українська армія увійшла у Велику Вергунку, а це вже територія Луганська. Втім, у цьому районі все ще тривають бойові дії.

Терористи наразі контролюють південний в'їзд до Луганська з боку Краснодона. При цьому гуманітарна ситуація в самому Луганську погіршується з кожним днем.

Бойовики розбомбили основні підстанції (Кіровська, Ювілейний, Вергунка), із-за чого в більшій частині міста немає електроенергії, води, мобільного та міського зв'язку. Магазини порожні, розстріляно парк сміттєвозів – зі спальних районів Луганська не вивозять побутові відходи.

Не припиняються обстріли бойовиками житлових кварталів міста. Вогонь терористів перемістився із сходу і півдня до центру міста.

Місця розташування вогневих точок – теж житлові квартали. За даними міськради, вже загинуло понад 100 осіб, пошкоджені сотні житлових будинків і об'єктів інфраструктури.

Тим часом командування АТО організувало гуманітарний коридор для біженців з Луганська у бік звільненого міста Щастя. За тиждень їм скористалися до тисячі луганчан і більше двохсот автомобілів. При цьому терористи не визнають цей варіант виходу жителів і регулярно обстрілюють маршрут з гармат.

Аеропорт Луганська досі контролюється десантниками 80-ї аеромобільної бригади зі Львова – хоч він щодня впіддається масованому обстрілу з півночі (з боку Розкішного і Луганська) й з півдня (з Красного Луча).

Після звільнення міст Попасна та Лисичанськ основні частини бандитів перемістилися в Стаханов, Первомайськ, Брянку та Алчевськ. Прямо посеред міст проходила перегрупування важкої бронетехніки, встановлювалися міномети і РСЗВ «Град».

Дуже важка ситуація склалася на кордоні в районі КПП «Червонопартизанськ» і Должанський. Тут тримають оборону українські прикордонники й десантники.

Вони фактично перебувають в оточенні. Підтримка української авіації блокується засобами протиповітряної оборони терористів.

На сьогодні ділянка кордону від Довжанського до Маринування це єдиний сухопутний маршрут, по якому терористи можуть отримувати допомогу з Росії, а також віддавати їм рефрижератори з трупами найманців.

Про це повідомляє у вівторок луганський сайт «Informator.lg.uа». Натомість про битву за Донецьк журналіст Артем Маслаков розповів у вівторок. відповідаєчт на запитання свого колеги, таке:

– Що зараз відбувається в селищі Мар'їнка та на окраїнах Донецька?

– В Мар'їнці зараз чутні постріли і вони не припиняються з учорашнього дня, як і кілька останніх днів. Але сказати, що він вже повністю перейшов під контроль сил АТО я б не ризикнув, але те, що там йдуть бої – це факт.

– Де, крім Мар'їнки зараз «гарячі точки» в Донецькій області?

– Найбільш «гарячих точок» як і раніше дві – це Горлівка та Шахтарськ. Якщо в Горлівці йдуть постійні обстріли, накритий «Градами» центр міста, там пожежі, люди ховаються в бомбосховищах... за Шахтарськ бої йдуть швидше позиційні – там частини як умовного ополчення так і сил АТО тримають якісь ділянки міста під контролем і весь час йде стрілянина. При цьому можна говорити про те, що умовне ополчення підтягує туди сили, оскільки Шахтарськ вони віддавати не мають наміру.

– Як пройшла ніч в самому Донецьку? Були чутні у вас постріли?

– Так, постріли були чутні, і постріли в тих же місцях – це район аеропорту і район Петровський – там, ближче до Мар'їнки якраз, звучали потужні канонади... але хотілося б відзначити, що нових «гарячих точок» на карті Донецька за останні дні не з'явилося, ті місця, де йдуть бої, досить стабільні. Можна сказати ще про один вибух, який дуже сильно налякав жителів міста – вчора, близько 11 вечора він прозвучав в районі захопленої будівлі главку СБУ, швидше за все це була робота якоїсь із диверсійних груп і швидше за все було направлено на те, щоб підірвати штаб ополченців.

– Яка зараз ситуація в місті з водою і електропостачанням? Чи вдалося провести якісь відновлювальні роботи?

– Якщо в самому Донецьку вона стабільна, тобто вода є, хоча і подається за графіком, то в області звичайно була досить напружена ситуація і можна сказати, що воду вже дали в південні міста, які останні два тижні були без води – це Докучаєвськ та Волноваха – і вода сьогодні повинна з'явитися в багатостраждальному Красноармійську, в якому не було води близько трьох тижнів. Що стосується електрики – порядку 20 населених пунктів зараз знеструмлені, це ті населені пункти, де йдуть найзапекліші бої.

Вчора заявили про те, що є три гуманітарні коридори для евакуації населення - з Донецька, Горлівки та Луганська. Вам щось відомо з приводу донецьких і луганських коридорів?

– Так, ми знаємо де вони розташовані, знаємо як потрібно себе вести, коли ти виходиш з міста з гуманітарного коридору – про це оголошено, про це повідомили всі місцеві ЗМІ. Що стосується донецького гуманітарного коридору, він не був вчора заповнений, хоча кількість біженців постійно збільшується і пов'язано це з тим, що в Донецьк переміщуються люди з міст у яких йдуть бої – Горлівка, Шахтарськ, Кіровська – і цих біженців дуже багато. Викликає якесь побоювання те, що залізниця працює на межі.

– А виконується умова – в районі 200 метрів вліво-вправо від коридору не вести вогонь?

– Так, умова виконується і в взагалі-то, ніхто не перешкоджає, тут немає такого щоб створювалися якісь загороджувальні загони і не випускалися люди. Але повторюся - ніхто поки особливо не користується цими коридорами, бо поки що є можливість у мирних жителів виїхати традиційними методами - на маршрутках, автобусах, залізницею.

Люди масово намагаються знайти можливість втекти з міста. Постріли та вибухи звучать з усіх напрямків. Я зараз вам передаю інформацію під залпи «Граду». Ситуація в Донецьку жахлива, повідомив в ефірі радіостанції Голос Столиці спецкор Артем Маслаков.

Спеціальний кореспондент «Комсомольськой правды в Украине» Артем Маслаков розповів усе це у вівторок в ефірі радіостанції «Голос Столиці».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів