Україні не потрібен дозвіл США, щоб завдавати ударів углиб Росії

00:02 1 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Для цього Київ може використовувати власну зброю.

Україні не потрібен дозвіл CША, щоб завдавати ударів у відповідь по цілях углиб Росії, адже вона може використовувати зброю, яку виготовляє самостійно. Про це на брифінгу 30 вересня заявив речник Держдепартаменту США Метью Міллер. На цій інформації наголосив Голос Америки, пише DailyLviv.com.

"Вони є суверенною країною і можуть використовувати зброю, яку виготовили самостійно, а її багато. Подивіться на програми, які вони запровадили протягом останнього року. А також, якщо ви поглянете на зброю, яку ми їм надаємо, ми чітко дали зрозуміти, що вони можуть використовувати її для ударів у відповідь по російських цілях через кордон, з яких проводяться атаки. Тож Україна має величезну кількість засобів для захисту", - сказав урядовець.

Водночас він зазначив, що США "завжди дивляться на додаткові інструменти", які можуть надати Україні.

При цьому речник Держдепу прямо не відповів на запитання журналістів, чому США не знімають обмеження на далекобійні удари вглиб Росії американським озброєнням.

"Ми розглядаємо всі можливості, всю тактику та всю підтримку, яку ми надаємо Україні в цілому, і коли ми затверджуємо будь-яку нову систему озброєння чи будь-яку нову тактику, ми дивимось, як це вплине на все поле бою і всю стратегію України. І це те, що ми продовжимо робити", - сказав Міллер.

Він нагадав, що під час візиту президента України Володимира Зеленського до США президент Джо Байден анонсував додаткову військову допомогу для України.

Також Байден наголосив, що допомога Україні є пріоритетом його президентства: "За цей час Україна перемогла в битві за Київ, повернула більш ніж половину території, яку Росія захопила з початку війни, і захистила суверенітет та незалежність".

Як повідомляв Голос Америки, у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни зробив висновок, що користь від дозволу Україні використовувати надану Заходом зброю для ударів вглиб Росії може переважити ризики російської помсти більше, ніж зараз розглядають західні політики.

Аналітики зауважують, що навіть невелика кількість успішних українських дальніх ударів може спонукати російські сили перемістити значні військові й складські об’єкти за межі ураження озброєння, наданого Заходом, і далі від лінії фронту, ускладнюючи логістику Росії поблизу України.

Російський президент Владімір Путін, кажуть в ISW, останніми тижнями повернув у західний і російський інформаційний простір свої найефективніші наративи, які вже спонукали Захід до самостримування й затримували безпекову допомогу Україні в критичні моменти у 2022 і 2024 роках. За словами аналітиків, Путін адаптував їх, щоб конкретно спрямувати на нинішні дебати на Заході щодо дозволу Україні бити вглиб РФ.

Зеленський неодноразово закликав країни Заходу зняти обмеження на використання далекобійної зброї для ударів по території Росії. За повідомленнями, це – один із пунктів так званого плану перемоги, який український президент представив 26 вересня Байдену.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів