Україні можуть передати заморожені в ЄС активи Центробанку росії

23:55 29 серпня 2024 р.

Фото до новини

ЄС заморозив активи Центрального банку росії на загальну суму 200 мільярдів євро.

Заступник голови МЗС Польщі закликає передати Україні заморожені в ЄС активи Центробанку росії. Наразі країни-члени погодилися передавати прибутки від цих заморожених активів Києву. Про це повідомило Польське радіо, пише DailyLviv.com.

Польща вважає, що необхідно зробити крок далі. Технічно це можливо, як стверджує заступник міністра закордонних справ Владислав Теофіл Бартошевський у Брюсселі під час засідання ЄС. «Раніше були різні дискусії про те, що це призведе до краху євро, що облігації, випущені в євро, обваляться і так далі, і так далі. Як колишній банкір, я сказав, що знаю, що це можна зробити, це політичне питання», — сказав заступник міністра Бартошевський.

Його звіт показує, що, хоча великого схвалення не було, ніхто не протестував. «Ми чітко рухаємося в цьому напрямку, щоб щось зробити», — додав він.

ЄС заморозив активи Центрального банку росії на загальну суму 200 мільярдів євро. Прибутки від них становлять два-три мільярди євро щорічно, які Україна отримуватиме і витрачатиме передусім на переозброєння.

Ситуація щодо збільшення Європейського фонду миру на загальну суму шість мільярдів євро зайшла у глухий кут і це триває майже рік через спротив Угорщини. Спочатку причиною стало те, що Україна внесла угорський OTP bank до так званого чорного списку, тобто спонсорів війни. До нього входять компанії та установи, які все ще ведуть бізнес із росією. Щоправда, Київ уже викреслив угорський банк із цього списку, а от Будапешт своєї позиції не змінив.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив сьогодні, що ситуація є неприйнятною і що він шукатиме способи обійти вето Угорщини.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів