Керівництво України офіційно попросило ООН ввести миротворчий контингент на Донбас (відео)

15:40 13 березня 2015 р.

Фото до новини


Фото: poltava.to

Директор інформаційного департаменту МЗС Євген Перебийніс повідомив у п’ятницю, що Україна звернулася до ООН з офіційним запитом на введення миротворчого контингенту на Донбас.


Відео: «5 канал»

«Україна звернулася до ООН з офіційним запитом на введення миротворчого контингенту на Донбас. Про це, як повідомляє «Associated Press», заявив сьогодні, 13 березня, директор інформаційного департаменту Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.

Згідно з повідомленням, Перебийніс зазначив, що склад і обсяг пропонованої місії будуть узгоджені в ході консультацій з ООН.  Він також уточнив, що попередньо заявка була відправлена генеральному секретареві ООН Пан Гі Муну, при цьому додавши, що ще одна буде спрямована в організацію після схвалення пропозиції Верховною Радою України.

Інформаційна агенція УНІАН, яка передає це повідомлення в четвер, також нагадує: «2 березня президент України Петро Порошенко підписав указ, якимввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 18 лютого «Про звернення до Організації Об'єднаних Націй і Європейського союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки».

Своєю чергою, інтернет-видання «Українська правда» повідомило сьогодні, 13 березня:

«Міністр закордонних справ Павло Клімкін підкреслює, що Київ розглядає різні варіанти миротворчої місії, але вказує, що для розгортання місії буде потрібно мінімум півроку. Про це він сказав в інтерв'ю журналу «Фокус», опублікованому в п'ятницю, конкретизуючи при цьому:

«Я нещодавно був у Нью-Йорку, розмовляв майже з усіма представниками країн – членів Ради безпеки (ООН). Взагалі є розуміння, що ми повинні працювати над опцією миротворчості. Проблема ще в тому, що для розгортання місії потрібно 6-7 місяців».

Міністр пояснив, що Київ розглядає різні варіанти: «Це можуть бути миротворці ООН, ЄС, поліцейська місія».

У той же час Клімкін зазначив, що для ЄС направити в Україну миротворців «політично складніше, оскільки ця місія однаково повинна одержати мандат ООН». Міністр також вказав на необхідність посилення спостережної місії – «і кількісно, і з точки хору використання технічних можливостей».

«Але головне – це повна доступність до контролю над процесом виконання мінських домовленостей», – підкреслив він. Клімкін пояснив, що згідно з розділом 7 статуту ООН місія може приїхати.

«Організувати її буде складніше, ніж в умовах припинення вогню. Тому ми повинні працювати над тим, щоб ключовий пункт мінських угод – припинення вогню – працював», – сказав міністр. Він знову підкреслив однозначність української позиції – «жодних миротворців РФ в Україні не має бути».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів