Україна не зможе вступитив НАТО, поки йде війна з Росією, – генерал

15:33 13 жовтня 2016 р.

Фото до новини

Україна не зможе стати членом НАТО, поки на її території відбувається військовий конфлікт. Про це дуже добре знає Росія і не піде з анексованого Криму і роздмухуватиме військові дії у квазіреспубліках. І що довше триватиме війна, то довше Україна не зможе вступити до НАТО.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 13 жовтня, під час прес-конференції на тему: «Хто кому сьогодні більше потрібен: Україні – НАТО чи НАТО – Україна?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив заступник командувача Стратегічних сил НАТО, (2010-2013 рр.), представник Республіки Польща в НАТО (2009-2010 рр.) генерал Мєчислав Бєнєк.

Згадуючи про псевдореспубліки на тимчасово окупованих територіях України, натівський генерал зробив жест, що означає «лапки».

- НАТО вимагає від своїх членів дотримуватися миру та безпеки на своїх територіях. Ви пам’ятаєте, що недавно Боснія, Сербія, Герцоговина та Хорватія мали військові конфлікти. Проте, перед вступом в НАТО, вони їх згасили. Так само конфліктували Греція та Туреччина. І щоби їх припинити, вони одночасно вступили в НАТО, - пояснює він.

За його словами, кожна країна, яка прагне стати членом НАТО, має свої інтереси. Наприклад, Хорватія, Албанія та Словенія  шукали гарантії безпеки. Так само потребують безпеки Грузія, Чорногорія та Україна. Деякі країни потребують діалогу, доступу до певної інформації чи певних тренінгів, щоби організувати безпеку своєї країни в найкращий спосіб.

- Проте є дві країни, Україна та Грузія, які зазнали нападів від свого хуліганського сусіда, - каже Мєчислав Бєнєк.

Він нагадав, що Україна повільно, але впевнено йшла до вступу до НАТО.

- У 1999 році Україна підписала угоду про співробітництво з НАТО. Але під час президентства Януковича було оголошено про безблоковість країни, тобто, що Україна не буде належати до жодного блоку. Тоді соціологічні дослідження показували, що українці виступали проти вступу до НАТО, що й стало підставою призупинити співпрацю НАТО з Україною, - нагадує генерал історію співпраці України з НАТО.

У 2014 році вже Петро Порошенко підписав акт про поглиблення співпраці з  НАТО та асоціацію з Європейським Союзом. І комісії НАТО-Україна взялися до роботи над вступом України до НАТО.

- Щонайперше, Україна отримала політичну підтримку на всіх рівнях. 28 країн-членів НАТО засудили дії Росії щодо України. Також є практична підтримка. На саміті НАТО в липні цього року було ухвалено чотири пункти про допомогу Україні. Це дуже важливо, - говорить Мєчислав Бєнєк.

Що стосується практичної допомоги НАТО, то Україна може розраховувати на різноманітні гранти, навчання військових на Яворівському полігоні та допомогу в реформуванні країни.

Проте, за його словами, ніхто нічого замість українців не зробить. Тільки українці зможуть привести Україну до НАТО. За його даними, зараз вже 45-50 відсотків українців виступають за вступ до НАТО.

- Я вам розкажу, як то було в Польщі. Перед розвалом союзу ми вийшли з Варшавського договору. До 1999 року Польща була у вакуумі. Ані в НАТО, ані в Варшавському договорі, ані в будь-якому альянсі. За цей час ми виконали дуже велику роботу. Ми провели реформи, ми підняли свої збройні сили, ми викорінили корупцію, підняли економіку. І вступили до програми НАТО «Партнерство заради миру».  Дорога була довгою, зайняла понад 12 років, - згадує він.

Але Польща була в кращій ситуації, ніж Україна, бо там не було війни.

- Україна перебуває в гіршій ситуації – криза, війна, перманентне реформування суспільства, - каже генерал.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів