Угоду про асоціацію України з ЄС підписано в повному обсязі (відео)

11:35 27 червня 2014 р.

Фото до новини


Фото: pravda.com.ua

Як запевнив у п’ятницю президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, «це не кінець співпраці – це початок нової дороги».


Відео: «Телеканал новин «24»

Агенція УНІАН інформує сьогодні, 27 червня, в повідомленні «Україна та ЄС підписали Угоду про асоціацію в повному обсязі»:

«Україна і Європейський Союз завершили підписання Угоди про асоціацію в повному обсязі. Як передає кореспондент УНІАН, угоду підписали в Брюсселі в рамках саміту ЄС президент України Петро Порошенко, президент Ради ЄС Герман Ван Ромпей, президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу та голови держав і урядів усіх 27 країн-членів ЄС. Угоди про асоціацію з ЄС також підписали Грузія і Молдова.

Учасники церемонії розташувалися за столом, який має вигляд літери П. У центральній частині – верховний представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Кетрін Ештон, Ромпей і Баррозу, поруч з яким сидять президент України Порошенко, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі та прем’єр-міністр Молдови Юрій Лянке. З лівого боку – представники країн ЄС (за прізвищами починаючи з літери Б), а по ліву руку від Порошенка – прем’єр-міністр Бельгії Еліо Ді Рупо та прем’єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон.  Усі вони поставили свої підписи під угодами.

Як відомо, 21 березня Україна і Євросоюз підписали політичну частину Угоди про асоціацію. Угода передбачає політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з Європейським Союзом.

В разі ратифікації угоди Верховною Радою України у короткі терміни документ може тимчасово імплементований без того, щоб очікувати на ратифікацію всіма 27-ма країнами-членами ЄС, що може зайняти декілька років.  Цілями асоціації є поступове зближення сторін, грунтоване на спільних цінностях і тісних привілейованих зв’язках та поглибленні участі України у програмах та агенціях ЄС.

Режим поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом передбачає негайне скасування діючих ввізних мит на більшість товарів двосторонньої торгівлі (82,6% товарних позицій з боку України і 91,8% з боку ЄС). Для інших товарних позицій будуть встановлені перехідні періоди – коли мита будуть поступово знижуватися впродовж декількох років (від 1 до 7 років).

Перехідні режими встановлюються переважно для України як захисний захід підготовки українських виробників до роботи в умовах конкуренції з європейськими партнерами. Крім того, як захисний захід для українських виробників будуть встановлені нерівнозначні зниження мит на аграрну продукцію. 

Повний текст угоди: http://comeuroint.rada.gov.ua/komevroint/doccatalog/document?id=56219

Україна і ЄС планували підписати Угоду про асоціацію ще на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 29 листопада 2013 року. За тиждень до підписання український уряд призупинило процес євроінтеграції. Це викликало масові акції протесту в Україні, які завершилися усуненням від влади президента Віктора Януковича».

Натомість інтернет-видання «Українська правда» інформує сьогодні, 27 червня, в повідомленні «Україна підписала Угоду про асоціацію з ЄС»:

«Україна повністю підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Підпис від України під економічною (заключною) частиною Угоди поставив президент Петро Порошенко та лідери усіх країн-членів ЄС. Разом з Україною свої угоди підписали і Молдова та Грузія.

Порошенко для підписання Угоди використав ручку, якою мав її підписати Віктор Янукович у Вільнюсі.

У своєму виступі голова Ради ЄС Герман Ван Ромпей заявив, що відтепер стосунки України, Грузії і Молдови виходять на новий рівень. Він сказав, що у ЄС розуміють і бачать проблеми у стосунках з Росією усіх трьох нових партнерів, але він запевнив, що «ЄС відтепер буде підтримувати ваші країни більш ніж коли-небудь раніше».

Президент Єврокомісії Жозе Баррозу назвав момент підписання угод про асоціацію історичним, але заявив, що це – лише перший крок, спроба допомогти країнам провести справжні реформи та побороти корупцію. Обидва керівники ЄС заявили, що Євросоюз «не прагне ексклюзивних стосунків» з Грузією, Молдовою чи Україною, і готовий провести консультації з Росією, щоб розвіяти її побоювання.

«Ці угоди не є кінцем співпраці. Це не кінець співпраці – це початок нової дороги», – заявив Баррозу.

З Україною де-юре буде підписано два документи – саму угоду, а також «заключний» акт, що підтвердить підписання всіх її глав. Така процедура пов'язана з тим, що частина угоди вже була підписана у березні. Під документом від того часу вже стояли підписи всіх сторін, включаючи українського прем’єра Арсенія Яценюка.

Для початку тимчасового застосування угода має бути ратифікована українським парламентом. В ЄС наголошують на потребі швидкої ратифікації, не пізніше літа – інакше Україна може втрати частину торгівельних преференцій у 2013 році.

Як відомо, після того, як у листопаді 2013 року екс-президент Віктор Янукович відмовився підписати Угоду про асоціацію з ЄС в Україні почались масові акції протестів, які отримали назву Євромайдан. В його результаті в Україні відбулась зміна влади, а Янукович зі своїм оточенням втік із країни в Росію. Політичну частину Угоду про асоціацію підписав прем'єр Арсеній Яценюк 21 березня у Брюсселі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів