УГКЦ зробила заяву щодо нещодавніх висловів Папи Франциска

10:20 11 березня 2024 р.

Фото до новини

У заяві Постійного Синоду УГКЦ йдеться про позицію більшості українців.

Заяву Постійного Синоду УГКЦ щодо нещодавніх висловів Папи Франциска опублікував сайт Української греко-католицької церкви, пише DailyLviv.com.

"Ми все ще не маємо повної версії інтерв’ю, яке Папа Франциск дав швейцарському телеканалу «Radio Télévison Suisse» (його публікація запланована на 20 березня), - йдеться у заяві. - За словами пресслужби Святого Престолу, посилання на «білий прапор» в інтерв’ю — це заклик до перемовин, а не до капітуляції України. У цій розмові Святіший Отець говорить не лише про війну Росії проти України, а й про війну між Ізраїлем і ХАМАСом. Як зазвичай, Папа Франциск закликає до врегулювання збройних конфліктів шляхом переговорів.

Сьогодні ми не хочемо застановлятися на словах Папи, а прагнемо ще раз наголосити на позиції жертв російського вторгнення в Україну. Йдеться про позицію більшості українців.

Кожному, хто живе в Україні, зрозуміло, що зараз Україна, як ми неодноразово заявляли у Вашингтоні, Філадельфії та Нью-Йорку, промовляючи до представників влади, української громади у США та широкої громадськості, зранена, але незламна, втомлена, але стійка. Українці не можуть припинити захищатися, тому що капітуляція означає їхню смерть. Наміри Путіна і Росії зрозумілі й чіткі. Це не лише він: 70 відсотків населення Росії підтримує геноцидну війну, зокрема й патріарх Кирило та провід Російської Православної Церкви. Висловлені цілі втілюються в конкретних діях.

У свідомості Путіна не існує України, української історії, мови, незалежного українського релігійного життя. Усе українське, на його думку, — це ідеологічні конструкції, які повинні бути знищені. У його голові Україна — це не реальність, а просто «ідеологія», яку він водночас окреслює як «нацистську».

Називаючи нацистами українців, які відмовляються бути росіянами та визнавати російську владу, Путін дегуманізує їх. Згідно з таким трактуванням, нацисти (у цьому разі українці) не мають права на існування. Їх треба знищувати, вбивати. Воєнні злочини в Бучі, Ірпені, Бородянці, Ізюмі та в інших містах, які окупували російські війська, продемонстрували українцям і всім людям доброї волі чітку мету цієї війни: знищити Україну та українців. Також варто додати, що будь-яка російська окупація української території призводить до знищення Української Греко-Католицької Церкви, будь-якої незалежної Української Православної Церкви, а також до придушення інших релігій та всіх інституцій і проявів культури, які не підтримують російського панування.

Українці захищатимуться. Вони знають, що іншого вибору в них немає. Новітня історія показала, що з Путіним не може бути справжніх переговорів. У 1994 році Україна відмовилася від свого ядерного арсеналу, який на той час був третім за величиною у світі, перевищуючи арсенал Франції, Великої Британії та Китаю разом узятих. Натомість отримала гарантії безпеки щодо своєї територіальної цілісності (включно з Кримом) і незалежності, які Путін був зобов’язаний поважати. Будапештський меморандум 1994 року, що його підписали Росія, США та Велика Британія, зараз не вартий паперу, на якому написаний. Так буде з будь-якою угодою, яка постане в результаті «вимушених переговорів» із путінською Росією.

Не зважаючи на пропозиції щодо потреби переговорів представників різних держав, включно зі Святішим Отцем, українці продовжуватимуть захищати свободу та гідність у боротьбі за сталий і справедливий мир для своєї країни й світу. Українці вірять у свободу і даровану Богом людську гідність. Вони вірять у правду, — правду Божу. Вони переконані, що Божа правда переможе.

Єпископи Постійного Синоду УГКЦ, які зібралися на засіданні у США:

Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ;

Високопреосвященний владика Борис Ґудзяк, архиєпископ і митрополит Філадельфійський;

Преосвященний владика Володимир Ющак, єпарх Вроцлавсько-Кошалінський;

Преосвященний владика Богдан Дзюрах, Апостольський екзарх у Німеччині та Скандинавії;

Преосвященний владика Йосафат Мощич, єпарх Чернівецький.

10 березня 2024 року".

Довідково

Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви разом із Отцем і Главою УГКЦ становить найвищу владу в Українській Греко-Католицькій Церкві. До складу Постійного Синоду належать 5 священнослужителів, які підписали заяву від 10 березня. 

Заступниками членів Постійного Синоду УГКЦ є владики Браян Байда (єпископ Єпархії Торонто та Східної Канади), Михайло Бубній (екзарх Одеський, Адміністратор Кримського екзархату, голова Патріаршої комісії у справах монашества), Теодор Мартинюк (Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії), Ярослав Приріз (Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, голова Богословського відділу УГКЦ). 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів