Учора на схід України вдерлися понад 100 одиниць російської військової техніки, – журналіст

09:30 14 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: acint.net

Відтак, як повідомив у четвер у своєму зведення про хід АТО головний редактор «InformNapalm» і «BurkoNews» Роман Бурко, ситуація на фронтах значно погіршилася.

Головний редактор проектів «InformNapalm» і «BurkoNews» Роман Бурко повідомляє у четвер у своєму «Зведенні про антитерористичну операцію»:

Якщо хтось вважає нас скептиками й бачить в наших зведеннях велику частку песимізму, то він помиляється – все набагато гірше, аніж ми пишемо, але, проте, намагаємося максимально точно дотримуватися грані між поінформованістю та апатичною панікою. Солоденькі серенади про перебільшені перемоги потрібні лише дівчатам і весільним генералам, які спостерігають за дійствомі з далекого балкону, а не безпосереднім учасникам кривавого спектаклю.

Наша сила – в правді, саме тому після кожного зведення ми отримуємо зворотний зв'язок із людьми з передової й мирними громадянами, які перебувають у зоні бойових дій. Такий зв'язок дуже важливий для уточнення й верифікації інформації.

Ми не претендуємо на істину в останній інстанції, але прагнемо максимальної достовірності – наскільки це можливо в умовах сьогодення. Оперативність та об'єктивність – ось наш девіз. 

За підсумками 13-го серпня, ситуація на фронтах значно погіршилася. Минулої ночі терористами з артилерійських систем було завдано удар по силам АТО в район Вуглегірська, тим самим було зірвано наступ українських військ на Горлівку й Макіївку. Цікаво, що у своїх зведеннях ДНР представило цей удар, як каральну операцію «хунти». Підтасовування даних, якою займаються проросійські терористи в спробі клішувати свідомість мирного населення, викликає німий докір: чому їх прес-центр працює оперативніше й злагодженіше, аніж прес-центр АТО? 

За наразі неперевіреними даними, в районі Іловайська частина сил АТО потрапила в оточення. Інформація перевіряється, але ми не виключаємо її достовірність, оскільки обстановка вкрай критична. 

Ми скептично ставимося до повідомлень про те, що бойовики готують прорив із Горлівки вбік Донецька. Це їм наразі ні до чого, враховуючи, що останнім часом в Горлівку було поставлено велику кількість зброї, включаючи РСЗВ.

А ось контрудар по Краматорську та Дружківці цілком може бути завданий. Також бойовики ведуть приховану підготовку удару в район Дебальцевого й планують одночасно з ударом з Горлівки взяти в оточення групу українських військ, яка веде наступ на Горлівку зі сходу. 

Задамося риторичним питанням: чи розглядало командування АТО варіант розвитку наступу бойовиків на Артемівськ через Кодему або наступ на Дебальцеве через Світлодарськ із Горлівки? Цей момент слід розглянути окремо, але ми поки що візьмемо оперативну паузу й дамо можливість подумати всім, кого це стосується. 

Також минулої ночі сталася артилерійська дуель неподалік від Слов'яносербська. Сили АТО завдали удару з РСЗВ в гадане місце дислокації «Градів» бойовиків, але, судячи з того, що ці «Гради» продовжували завдавати ударів убік угруповання військ АТО на півночі Луганська, завершити цю справу до кінця їм не вдалося. 

Розпочався контрудар терористів убік Міусинська й Савур-Могили. Також спостерігається розвідка боєм, у ході якої бойовики, використовуючи чотири одиниці бронетехніки, проводять пробний удар з боку Антрацита й Ровеньок убік Савур-Могили. 

Основні сили терористів, радше, підуть зі Сніжного через Мануйлівку й Петрівське. Даний висновок зроблено після отримання інформації про прибуття в Сніжне значного підкріплення у вигляді бронетехніки і живої сили.

За оперативною інформацією, в місто прибуло до 40 «КамАЗів» бойовиків. Стосовно Міусинська: терористи змогли взяти центр міста під свій контроль і продовжують бої проти сил АТО на його південних околицях. Наступ на Червоний Луч із північного заходу, хоч і могло б вирішити проблему Красного Луча та Міусинська,  поки що успіхом не увінчався.

У районі 16.00 надійшла додаткова інформація, що колона з понад 100 одиниць російської військової техніки зайшла через село Дубрівку (неподалік від Куйбишевого) в Україну (виділено нами.  «ЩЛ»). Колона рухалася вбік Сніжного.

Також у першій половині дня спостерігалася повна відсутність зв'язку в Сніжному й Торезі, можливо, велося глушіння сигналу для прикриття перекидання значних сил бойовиків в район Сніжного. Варто відзначити, що по колоні техніки в Сніжному був завданий авіаудар українських ВПС, у результаті чого був знищений один БТР та два «Урали» бойовиків.

При цьому терористи обстріляли літак з ПЗРК, але він випустив теплові пастки і пішов з під обстрілу. Тактика авіаційного знищення колон терористів дає позитивні результати, але наразі ще дуже слабо застосовується силами АТО. 

За нашими прогнозами, група українських військ в Міусинську потрапляє у вкрай скрутне становище. У даній ситуації вкрай необхідно успішно завершити наступ на Красний Луч, це вкрай важливо для збереження наших сил. 

Щодо наступу на Донецьк, то після невдалих спроб зайняти Іловайськ сили АТО змушені були перегрупуватися. Судячи з активності терористів в Моспіно, вони щось затівають в даному районі. Можливо, це буде прорив у бік РФ, а можливо – відтинаючий удар, який спільно з ударом зі Сніжного, дозволить бойовикам впоратися з групою АТО в Шишівках, що нависають з південного напрямку на Шахтарськ.

Таким чином, на сьогоднішній день наступальна ініціатива командуванням АТО втрачена. Ми хочемо вірити в те, що всі можливі контрудари, які можуть бути нанесені терористами, проаналізовані начальником управління оперативного забезпечення ГШ і на всі дії бойовиків, командуванням заготовлені симетричні варіанти відповідей. 

Роман Бурко опублікував це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook» й на сайті «InformNapalm».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів