У Винниках, Брюховичах і Львові перейменують по одній вулиці

20:26 23 липня 2024 р.

Фото до новини

Крім того, депутати запропонували перейменувати одну з вулиць Львова на честь Ірини Фаріон.

Про це інформує пресслужба ЛМР, пише DailyLviv.com.

До переліку топонімів, які підлягають деколонізації, додали ще 3 вулиці. Це вулиці Космонавтів у Винниках і Брюховичах, та вулиця В. Дідушка у Львові. Відповідне рішення сьогодні затвердили на пленарному засіданні міськради.

«Під час зустрічі з колегами з обласної комісії з перейменування нам повідомили, що вони пропонують для найменування ще кілька вулиць. І ми їх додаємо до переліку рекомендованих до перейменування у Львівській громаді. Сьогодні це питання розглядали на відповідній комісії та на депутатських профільних комісіях. Це вулиці Космонавтів у Брюховичах та Винниках. У Львові це вулиця Василя Дідушка. Але по цій вулиці  доручаємо спеціальній комісії вивчити всі факти та надати свій висновок. Там досить велика біографічна довідка», - зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Читайте також: Кому і як потрібно змінити документи після перейменування вулиць у Львові

Крім того, депутати запропонували перейменувати одну з вулиць Львова на честь Ірини Фаріон.  Яка саме це буде вулиця – вирішуватимуть разом з родиною мовознавиці.

Загалом, за останній час у Львівській громаді деколонізували 64 вулиці.

Важливо: після перейменування чи уточнення назв вулиць мешканцям не потрібно відразу змінювати документи. Це будуть змушені зробити лише підприємці, однак для них ця процедура є безплатною, як і для мешканців. 

Читайте також: Допоміг нерішучим. Козицький своїм розпорядженням перейменував 134 вулиці на Львівщині і у Львові

Додаємо, у Львові до деколонізації топоніміки підійшли концептуально. Задля цього у місті у 2022 році створили велику робочу групу, яка об’єднала менші ініціативні групи. У цьому напрямі спільно працюють науковці, архітектори, історики, культурні діячі, представники депутатського корпусу та виконавчих органів міськради. Варіанти нових назв формують на основі аналізу пропозицій від мешканців, громадських активістів, середовищ тощо. Також назви обговорюють з родинами людей, на честь яких пропонується перейменовувати вулиці. При затвердженні нових топонімів враховують і думку громади — пропозиції українських назв виставляли на онлайн-голосування. Кінцеве рішення щодо перейменування вулиць затверджують депутати міськради.

Читайте також: Ріпина замість Рєпіна. У Львові перейменували 54 вулиці і дві уточнили

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів