У Варшаві відкрили сквер ім. Василя Стуса

21:25 15 березня 2017 р.

В урочистому відкритті скверу Стуса взяв участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін

Про це інформує Польське радіо.

У середу, 15 березня, у центральній частині Варшави урочисто відкрили сквер, якому рішенням міської ради столиці Польщі надано ім’я українського поета-шістдесятника і дисидента Василя Стуса.

У заході у варшавській дільниці Мокотув взяли участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який перебуває у Варшаві з робочим візитом, посол України Андрій Дещиця, представники центральної та місцевої влади, а також українська і польська громади.

Зокрема, голова Ради Варшави Ева Малиновська-Ґрупінська нагадала, що Василь Стус боровся за свободу, був незламним у боротьбі за свої ідеали. Вона також порадила кожному варшав’янину та поляку прочитати хоча б один раз біографію українського поета і дисидента:

«Це була людина, котра боролася за волю України, за українську мову, за українських письменників. За цю боротьбу його виганяли з роботи, кидали до в’язниці, а потім він заплатив найвищу ціну – помер внаслідок виснаження у радянському таборі».

Павло Клімкін наголосив на символізмі того, що Польща першою увіковічила постать Василя Стуса, присвоївши одному з центральних скверів столиці його ім’я. Глава МЗС України пригадав слова поета про його захоплення патріотизмом і боротьбою польського народу проти тоталітарного комуністичного режиму у 1980-х роках:

На спільній прес-конференції з Вітольдом Ващиковським я навів декілька рядків, написаних Василем Стусом у засланні – в радянському таборі: „у тоталітарному світі немає жодного іншого народу, який би так віддано захищав своє людське і національне право. Польща подає Україні приклад”».

Павло Клімкін також нагадав про незламність і безкомпромісність Василя Стуса у його боротьбі за свободу, що може бути прикладом як для українців, так і для поляків:

«Вважаю, що він є прикладом для всіх нас – особливо зараз, коли ми боремося з російською агресією. І те, що він загинув у комуністичному засланні, не просто надихає, а зобов’язує нас перемогти. Перемогти спільно, оскільки для нас всіх свобода є зрозуміла. Ми розуміємо її ціну, на жаль, тільки зараз».

На початку лютого міська рада Варшави прийняла ухвалу про надання одному зі скверів міста імені Василя Стуса. В обґрунтуванні до ухвали мовиться, що Василь Стус був «українським поетом та опозиційним діячем», а також «полонофілом і прибічником польсько-українського порозуміння».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів