У центрі Києва виставили докази вторгнення військ Росії в Україну (відео)

22:55 21 лютого 2015 р.

Фото до новини


Фото: Тарас Подолян / «Gazeta.ua»

Секретар РНБО Олександр Турчинов відкрив у суботу на Михайлівській площі в Києві виставку здобутої українськими військами на Донбасі російської зброї.


Відео: «Телевізійна служба новин» каналу «1+1»

«Секретар РНБО Олександр Турчинов відкрив у Києві на Михайлівській площі виставку російської зброї, вилученої українськими військами на Донбасі», – повідомило сьогодні, 21 лютого, інтернет-видання «Українська правда», конкретизуючи при цьому:

«Таким чином, як заявив Турчинов у суботу, українська влада вкотре хоче довести російську присутність на війні в Україні. «Ми маємо справу не тільки із жорстоким, а й з дуже підступним і брехливим агресором, який розповідає на всіх рівнях, використовуючи потужні засоби пропаганди, що вони не воюють проти України. Але тут ви бачите зброю та бронетехніку, яка підбит аич захоплена нашими військовими на Донбасі», – сказав Турчинов.

«Тут представлені снаряди «Смерч», які привезені із Краматорська, поруч знаходяться машини мирних мешканців Маріуполя, які згоріли під російськими «Градами». Це докази страшних злочинів російських керівників, зокрема президента Росії Путіна, який буде відповідати за це в Гаазькому трибуналі», – наголосив секретар РНБО.

Він нагадав, що росіяни випустили медаль «за взяття Криму», на якій позначено дату 20 лютого 2014 року. «Я хочу нагадати, що 20 лютого 2014 року російські снайпери вбивали наших героїв на майдані. І саме цю дату вони визначають як початок війни проти України», – заявив Турчинов». 

Своєю чергою, інформаційна агенція УНІАН повідомила сьогодні, 21 лютого, що російську військову техніку звозили на Михайлівську площу всю ніч. У повідомленні також зазначили:

«Сьогодні на Михайлівській площі у Києві відкриється виставка доказів присутності російських військ на території України. «21 лютого о 13.00 на Михайлівській площі у Києві відкривається «Присутність» – документальна виставка доказів агресії російських військ на території України», – повідомляє прес-центр АТО. На площі буде представлено зразки військової техніки, озброєння та амуніції, що використовується російськими регулярними підрозділами та незаконними збройними формуваннями у боях проти сил АТО на сході України.

Як повідомляв УНІАН, на виставці буде представлено захоплені українськими військовими під час операції у Дебальцевому гранатомети, датовані 2014 роком, які не виробляються на території України. Ще одним доказом є безпілотники, що виготовляються тільки на території РФ, оснащені технікою, котра може транслювати зображення на відстань за 20 кілометрів, передавати зображення і координати цілей, робити коригування вогню. Після завершення виставки частина експонатів буде передана Музею Великої Вітчизняної війни. Інша частина, яка є речовим доказом у відкритих силовими відомствами кримінальних провадженнях, повернеться до відповідних органів. Російські танки, «Гради», БМП, БТР та іншу військову техніку, яку бійці АТО взяли в «полон», звозили на площу всю ніч».

Натомість журналіст Сергій Демчук розповів сьогодні, 21 лютого, на сайті інтернет-видання «Gazeta.ua»:

«21 лютого на Михайлівській площі відкрили виставку доказів російської військової агресії в Україні. Серед експонатів – російський «Град», захоплений влітку у Добропіллі Донецької області з пізнавальними знаками 18 мотострілецької бригади 58-ї армії Південного військового округу ЗС РФ (Чеченська республіка) і БТР-80, які не перебувають на обліку ЗСУ, а також реактивні піхотні вогнемети «Джміль», яких теж нема в українській армії, танк Т-64, БДМ-2. А три безпілотні літальні апарати підбиті біля Щастя, Дзержинська та на кордоні з Росією в Харківській області.

Всі три апарати не перебувають на обліку в ЗСУ. Так само і фрагменти реактивного боєприпаси «Смерч», випущеного 10 лютого по житлових кварталах Краматорська. Документи полонених російських військових, а також газети «Новоросія».

Відкривали виставку секретар РНБО Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, міністр МВС Аресен Аваков та голова СБУ Валентин Наливайченко. «Ця зброя демонструється, як речові докази військової агресії і злочинів проти людяності, – заявив Валентин Наливайченко. – Саме з цієї зброї вбивали українських громадян. Вся вона захоплена на сході і зараз є в рамках кримінального впровадження як речові докази. Захоплені в полон російські військові і найманці теж проходять по цій кримінальній справі щодо злочинів проти людяності».

На виставці були посли Нідерландів, Швеції, Канади. Російських дипломатів не запросили. Офіційні міжнародні делегації, які прибудуть в Україну на річницю Революції Гідності, відвідають виставку в неділю з президентом Петром Порошенком. Експозиція працюватиме з 10.00 до 22.00 (до 28 лютого)».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів