У російському парламенті не виключають введення своїх військ в Україну на прохання з Донецька

17:39 7 квітня 2014 р.

Фото до новини


Фото: АР

Про це заявив у понеділок депутат Держдуми В'ячеслав Ніконов, натомість голова комітету з оборони та безпеки Ради Федерації Віктор Озеров стверджує – тільки за відповідним рішенням Ради безпеки ООН.

На запитання інформагенції «РИА «Новости» – «Чи може якимось чином бути формалізоване прохання (самопроголошеної «народної ради Донецької області». – Ред) про введення миротворчого контингенту?» – депутат Держдуми (нижньої палати російського парламенту) й член вищої ради правлячої в РФ партії «Єдина Росія» В'ячеслав Ніконов відповів сьогодні, 7 квітня, таким чином:

«Можливості для політичного врегулювання ситуації в Донецьку ще є, але не виключено, що Росія надасть військову допомогу місцевому населенню у відповідь на прохання «народної ради» ввести миротворчий контингент. Все може бути формалізовано так чи інакше.

І ще питання – хто їм (мешканцям Донецької області. – «РИА «Новости») може перешкодити в цій формалізації. Якщо уряд Києва буде вводити війська або використовувати спецпідрозділи, то це може викликати ще більший вибух і російське втручання. У всякому разі, ніхто не відміняв виданий президенту Путіну Радою Федерації дозвіл на використання збройних сил».

Депутат також нагадав про заяви російських офіційних осіб, що Росія не має наміру застосовувати силу, якщо не почнеться кровопролиття. Він також підкреслив, що Москва називала умови, за яких готова розглядати кроки з легітимізації української влади , серед яких на першому місці стояла конституційна реформа з федералізацією України і визнанням офіційного статусу російської мови.

Натомість «Українська правда» повідомляє сьогодні, 7 квітня, що голова комітету з оборони та безпеки Ради Федерації Віктор Озеров навпаки – заявив, що російські війська не можуть бути введені на територію іншої держави на прохання місцевої влади. За його словами, російські миротворці можуть діяти тільки в рамках міжнародно-правових норм.

Озеров зазначив, що у РФ були приклади введення миротворчого контингенту на територію Південної Осетії та Абхазії, однак уточнив: «Але це було в рамках СНД, а просто так узяти і ввести за закликом місцевої влади наш миротворчий контингент у Донецьк або кудись іще – це суперечить міжнародним принципам і нормам».

голова комітету з оборони та безпеки Ради Федерації заявив також, що Росія в односторонньому порядку робити цього не має права, й додав: «Інша річ – якщо буде ухвалено відповідне рішення Радбезу ООН про введення миротворців, тоді Росія як постійний член Радбезу й учасник угоди зі співробітництва та безпеки в Європі може ввійти до складу миротворчого контингенту для гарантування безпеки в тому чи іншому регіоні».

Озеров нагадав, що Рада Федерації у березні на позачерговому засіданні дала згоду главі держави на використання Збройних сил РФ в Україні, й конкретизував: «Це було пов'язано з ситуацією в Криму, але при цьому ми діяли, виходячи з угод щодо Чорноморського флоту, й лише посилили охорону наших баз. Ми задоволені тим, що під час проведення референдуму нам не довелося використовувати своїх військових, і кримчани самі вирішили свою долю».

Коментуючи ситуацію в східних регіонах України, де проросійські сили висловлюються за проведення референдуму, Озеров зазначив, що «підштовхувати ситуацію ззовні було б контрпродуктивним», й запевнив: «Росія зацікавлена в стабілізації ситуації в Україні, але, водночас, думка народу має бути зафіксована, й референдум є найдемократичнішим способом волевиявлення».

Як повідомляв «Щоденний Львів», cамопроголошена «народна рада» Донеччини попросила Путіна ввести на її територію війська – невідомі особи, які захопили вночі будівлю облради й проголосили «незалежну республіку в складі Росії», закликали рятувати їх «миротворчим контингентом», але, за даними групи «Інформаційний опір»,  Кремль передумав захоплювати Схід України й замовив сепаратистам «Донецьку республіку – цей «регіональний координаційний центр повинен, узгоджувати дії «п’ятої колони» Москви в інших областях і її заяви про проведення референдуму з держустрою.

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів