У Польщі «пам’ятник» радянському солдатові-ґвалтівникові вивчить прокуратура

22:31 13 жовтня 2013 р.

Комунальники міста Ґданська на півночі Польщі ліквідували в неділю скульптурну композицію «Солдат-ґвалтівник».

Як повідомляють польські ЗМІ, незвичний «пам’ятник» з’явився на міській алеї Перемоги в суботу, 12 жовтня, ввечері. Його нелегально встановили поряд із радянським танком Т-34, який нагадує про визволення Ґданська радянськими військами взимку 1945 року.

Скульптурна композиція, виконана в соцреалістичній естетиці, досить натуралістично представляє радянського солдата, який намагається зґвалтувати німецьку жінку. Як з’ясувалося, цю разючу бетонну скульптуру виконав Єжи Шумчик, студент-п’ятикурсник Ґданської академії мистецтв. За його словами, скульптура представляє історичну правду та долю жінок під час війни.

Справу самовільного встановлення «пам’ятника» вивчають у ґданській прокуратурі.

Упродовж останніх років польські ЗМІ неодноразово писали про раніше замовчуване масове ґвалтування німецьких жінок солдатами радянської армії у 1945 році. До таких актів насилля доходило й на території Східної Прусії, значна частина якої тепер належить Польщі.

Про це повідомило "Радіо "Свобода".

Поляки не можуть також забути про 17 вересня 1939 року, коли радянські збройні сили ввійшли на територію Польщі. Це було великою несподіванкою для польського державного керівництва та армії, тому що не були відомі секретні постанови договору Молотова-Ріббентропа. Згідно з секретним протоколом, червона армія переступила кордон Польщі, а Радянський Союз порушив пакт про ненапад з Польщею, що мав бути дійсним до кінця 1945 року.

Історик Анджей Завістовський пояснює, що Польща, позбавлена підтримки, не мала шансів на ефективний захист перед Німеччиною та СРСР.

– Було зрозуміло, що Польща, навіть дуже добре озброєна, не могла б порадити собі з Німеччиною, а вже зовсім не могла протистояти атаці з двох сторін. Вторгнення совєтів означало, що у нас лише три невеликі фрагменти кордону, на які немає наступу: латвійський, румунський та угорський. Без союзників ми не могли собі порадити, а союзники нас зрадили, – сказав доктор Анджей Завістовський.

Унаслідок нападу Радянського Союзу, до неволі потрапило 250 тисяч польських солдатів, у тому числі – 18 тисяч офіцерів, більшість з них, на основі декрету Сталіна, розстріляно 1940-го року, а їхні останки спочивають у масових могилах у Катині, Мєдному, Харкові та Биківні. Про розповідало Польське радіо. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів