У Польщі – кампанія за скасування віз для українців (відео)

18:08 6 грудня 2013 р.

Фото до новини


Фото: newsone.ua

Розпочали її найбільш обізнані щодо подій у нашій країні – журналісти.

«Українська правда» інформує сьогодні, 6 грудня, в повідомленні «Польські журналісти почали кампанію за скасування віз для українців»:

«Впливові польські газети почали кампанії на підтримку європейських прагнень українців.

Так, газета «Rzeczpospolitа» оприлюднила заяву, в якій вимагає від польських та європейських політиків скасувати візи для українців. Журналісти закликали польських політиків вплинути на керівників ЄС для прийняття спільного рішення щодо України.

«Найперше має послідувати декларація про скасування віз для українців. Маємо дати їм можливість легшого подорожування по країнах ЄС», – закликає «Rzeczpospolitа».

Редакція газети називає позицію ЄС щодо України «тестом на можливості Європи – хоч, можливо, цього ще розуміють обивателі брюссельських салонів». Журналісти закликають членів ЄС підтримати українців на європейському шляху.

«Якщо Європа не складе цього іспиту, то шкода від цього буде непоправною. ЄС втратить, замкне себе на Сході і на довго років втратить довіру», – вважають журналісти.

Газета вважає, що у цій складній ситуації Польща має відіграти ключову роль і допомогти українцям, які так само, як колись поляки, намагаються «вирватись з-під опіки Москви».

«Українці були і є європейцями. Той факт, що їхня країна не є членом ЄС – це тільки наслідок трагічної долі того краю. Сьогодні у нас є шанс усунути цю несправедливість», – переконують журналісти.

Інша впливова полька газета «Wyborcza» також проводить акцію на підтримку українців.

Газета має намір зняти фільм, на підтримку євро інтеграційних прагнень східних сусідів.

Видання закликає своїх читачів висловити свою підтримку, сфотографувашись із плакатом «Ми з вами». У підсумку з цих фото складуть фільм. 

Своєю чергою, «News One Channel» повідомляє в п’ятницю в сюжеті теленовин «Скасуймо візи для українців!»:

«Скасуймо візи для українців!». З таким закликом до керівництва Євросоюзу звернулися два найпопулярніші польські видання.

На думку газетярів, вимагати цього має офіційна Варшава. Саме вона, мовляв, повинна продемонструвати рішучі кроки, першим з яких стане для українців скасування віз. 

«Ми повинні дати їм можливість легше подорожувати країнами ЄС», – йдеться в офіційній заяві видання «Rzeczpospolita».

«Якщо Захід програє битву за Україну, то підтвердить свою геополітичну слабкість і заперечить власні запевнення про моральну силу Європи», – додало видання.

Водночас «Gazeta Wyborcza» у соцмережах запустила проект «Ми з вами». Журналісти розмістили посилання на зображення українського прапора з відповідною фразою і закликали поляків із ним сфотографуватися й надіслати світлину в редакцію. З отриманих фото журналісти планують зробити відео.

Українців же закликали «Йти з разом до Євросоюзу!», «Витримати на Майдані, не піддатися, щоби не знищили й не розділили, бути хоробрими й обачними». «Нехай вам усміхнеться доля!», – завершили польські журналісти своє звернення цитуванням українського гімну. 

Тим, хто солідарний з українцями, пропонували підписати відповідну петицію. Назбирали наразі понад півтори тисячі підписів».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів