У Польщі атакували Посольство Росії

21:31 11 листопада 2013 р.

Фото до новини

Представники ультраправих сил, зокрема, побилися з поліцією, заатакували Посольство Росії, а також спалили інсталяцію «Райдуга», що символізувала суспільну толерантність.

Про це інформує Польське радіо.

У Варшаві з нагоди Дня Незалежності 11 листопада відбулися дві демонстрації. Перша з них - марш «Разом для Незалежної», організований президентом Польщі. Учасники демонстрації вирушили з Площі Юзефа Пілсудського, де перед цим відбулися державні урочистості.


Мирний марш пройшов шляхом шести пам'ятників героям польської незалежності, в тому числі Іґнаци Падеревському, Роману Дмовському та Юзефу Пілсудському.

Друга маніфестація - «Марш Незалежності» - за участі представників ультраправих сил, зокрема організації «Всепольська Молодь» (Młodzież Wszechpolskа) та «Національно-Радикальної Організації» (Obóz Narodowo-Radykalny) вирушив з-під Палацу культури і науки. Гасло цьогорічного походу націоналістів: «Іде нове покоління». У цій маніфестації, за словами організаторів, взяли участь декілька десятків осіб.

16.00 (варшавського часу)

Під час демонстрації націоналістів не обійшлося без неприємних інцидентів, в тому числі сутичок з охоронцями правопорядку на вул. Скорупки. Поліція повідомляє, що у бік правоохоронців полетіло каміння, було затримано кільканадцять осіб, «які не були зацікавлені у мирній маніфестації патріотизму».


16.50 (варшавського часу)

Ультраправі вщент спалили інсталяцію «Райдуга» на Площі Спасителя (Plac Zbawiciela), що символізувала суспільну толерантність. Після чого демонстранти заатакували Посольство Росії, кидаючи в бік будівлі петарди та фаєри, та підпалили будку охорони посольства.


17.00 (варшавського часу)

Влада польської столиці наказала учасникам «Маршу незалежності» розійтися.

«У зв'язку з порушенням правопорядку і загрозою для життя і здоров'я учасників та правоохоронців (постраждалі серед поліцейських, атака на будинок на вул. Скорупки, спалення райдуги на Площі Спасителя, підпалення двох автомобілів на вул. Скорупки), і тим самим втратою мирного характеру демонстрації, на чітку вимогу поліції «Марш Незалежності» розпушений рішенням Адміністрації міста Варшава о год. 16.42», - читаємо в офіційному повідомленні мерії.



18.00 (варшавського часу)

МЗС Польщі засудило сутички під Посольством Росії у Варшаві. «Висловлюємо вболівання у зв'язку із інцидентом перед Посольством Російської Федерації в Польщі», - написав у мережі Твіттер речник польського МЗС Марцін Войцеховський. «Немає виправдання для хуліганів. Ми засуджуємо порушення Віденській конвенції», - додав речник.



18.50 (варшавського часу)

Організатори «Маршу Незалежності» не підпорядкувалися рішенню мерії Варшави про розпуск маніфестації. Марш триває, сутички перенеслися на Площу на Роздоріжжі (Plac na Rozdrożu) а також у бік вулиці Аґриколя (кінцевий пункт цієї демонстрації). За повідомленнями ЗМІ, націоналісти заатакували оператора телекомпанії «TVP Info».



19.30 (варшавського часу)

«Марш Незалежності» завершився на вулиці Аґриколя. У столиці вже спікійно. Поліція стежить, аби маніфестанти розійшлися без чергових інцидентів. Під час демонстрації ультраправих сил було поранено п'ять поліцейських.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів