У Львові відбулося засідання регіонального відділення Асоціації міст України

17:00 23 липня 2019 р.

Фото до новини


Фото: city-adm.lviv.ua

У вівторок, 23 липня, відбулося засідання Львівського регіонального відділення Асоціації міст України щодо проблемних питань місцевого самоврядування.

Про це повідомили в прес-службі Львівської міськради, де також розповіли: «Міські голови разом із головою обласної адміністрації розглянули, обговорили та напрацювали шляхи вирішення питань, пов’язаних із розвитком територіальних громад, а також актуальні питання роботи в умовах проведення реформи децентралізації в Україні».

Голова Львівської обласної державної адміністрації Маркіян Мальський зазначив на брифінгу: «Сьогодні обговорювалося питання сміття – це одне з тих фундаментальних питань, які не були вирішені належним чином, через ту напругу, яка існувала між обласною адміністрацією та містом Львовом та іншими містами Львівщини. Я думаю, що на сьогоднішній день можна констатувати факт того, що міста вже опрацювали багато думок, яким чином вирішувати цю проблему і з боку Львівської обласної державної адміністрації буде максимальне сприяння для того, щоб це питання не було в площині політичній, а було в площині господарській та економічній».

Маркіян Мальський також повідомив: «Першим кроком вже наступного тижня ми проведемо зустріч з містами, в яких найбільш нагальна проблема зі сміттям потрібно визначити полігони, де можна їх визначити в області, тому що жодний сміттєпереробний завод не зможе функціонувати без полігону, тут потрібна робота всіх і, в тому числі, розуміння мешканців тих районів, для того, щоб біля них був полігон. В містах має бути чисто і не може бути антисанітарія, яка може бути спричинена надлишками твердих побутових відходів».

Голова Львівської обласної державної адміністрації зазначив: «Минулого тижня я займався питанням вугільної промисловості, тому що були зупинки шахт і, на щастя, вдалося відновити роботу, зупинка тривала п’ять годин. Нам вдалося мобілізувати фінансування і запустити шахти, водовідкачування і вентиляцію».

Маркіян Мальський також розповів: «А іншими гострими питаннями на сьогодні залишаються ТЕЦ в Новому Роздолі та Яворові, і це на сьогодні є проблема номер один. Відтак цього тижня і навіть після цієї наради ми будемо спілкуватися з мерами двох міст щодо ситуації з опаленням, постачанням води, мешканці матимуть тепло, щоб це не вартувало. Нам усім разом потрібно мобілізуватися для того, щоб знейтралізувати ту негативну ситуацію, яка виникла».

Голова ЛОДА також прокоментував ситуацію з тарифами на тепло та розповів, що вдалося напрацювати у цьому питанні: «Тарифи на тепло – це більш складна тема, вона стосується діяльності НКРЕ, на яку я не маю впливу, але ми разом стукатимемо в ті двері, які необхідно, щоб НКРЕ належним чином відрегулювало тариф, адже ситуація полягає в тому, що тариф не враховує тривалість, протяжність транспортування води і не можна всіх міряти одною міркою. Думаю, що НКРЕ це зробить і зрозуміє, адже тут є чиста економіки і нічого іншого».

Очільник Львівщини прокоментував також питання децентралізації в області: «Згідно з рейтингом, який оприлюднила одна міжнародні організація, Львівщина знаходиться на 20 місці з 24 місць по успіхах в децентралізації щодо створення ОТГ. Тут звучала думка, що досить залишати цей процес добровільним, а потрібно скеровувати його у напрямку примусового. Питання тут полягає в тому, що ми мусимо працювати над створенням спроможних ОТГ не так, що багаті громади об’єдналися собі, а бідніші мають великі проблеми – це повинні бути економічно прораховані громади. У цьому напрямку я знаю, що міжнародними експертами проведена робота і якщо буде примусове об’єднання ОТГ, то потрібно наполягати на тому, щоб було максимально економічно обгрунтоване».

Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував питання щодо можливого розвитку агломерацій: «Можливо хтось в Україні хотів розвинути ситуацію аномально до того, як вона розвивається у світі. Лондон, Париж – це великі агломерації. Те саме нас чекає з вами. Не треба цього боятись, бо люди, які живуть в радіусі 20-50 кілометрів від міста, коли вони виїжджають кудись в інші міста чи країни, то завжди говорять, що вони зі Львова. Цей процес буде тривати».

Андрій Садовий також зазначив: Верховна Рада має приймати відповідні рішення, але це має бути вигідно для тих населених пунктів, щоб вони мали якісну освіту, якісну медицину, якісні дороги, але це також має бути вигідно для громади міста Львова, яка готова більше коштів інвестувати в інші населені пункти. Це не тема, яка вирішується за п’ять хвилин, але мені приємно, що голова ЛОДА це розуміє, він швидко входить у процес. По усіх питаннях, які сьогодні обговорювали, були чіткі доручення, які будуть якісно виконуватись, ми будемо мати у швидкому часі результат. Бо є відсутня політична заангажованість, яка була протягом останніх років. Тому Львівська область є 20-та у питанні децентралізації. Багато міст виживає, бо не має жодної гривні від подохідного податку».

Міський голова Львова також розповів: «Треба у межах області визначати територію, треба радитись з громадами, бо це має бути вигідно для громад, для усіх населених пунктів. Бо сьогодні є проблеми у Жовкві, у Городку, в усіх районах, бо закритий найбільший полігон в Україні, і закритий з політичних міркувань, а альтернативи не було. За останні три роки обласна державна адміністрація не дала жодної альтернативи.

Андрій Садовий також зазначив: «Можна збудувати 10 заводів, але має бути територія, де відходи треба захоронювати. Це має бути відповідно до екологічних норм Європейського Союзу. Така територія має бути. Думаю, зараз це питання буде в рази швидше вирішуватись, бо нема тиску і блокади. Цього року починаємо будувати сміттєпереробний завод».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів