У Львові налаштовані створити протестний Молодіжний рух

17:38 17 січня 2014 р.

Фото до новини


Фото: gazeta.lviv.ua

Зокрема – аби захистити себе від антимайданівських «законів», прийнятих 16 січня у Верховній Раді.

За два місяці протистоянь з владою молодіжне середовище Львівщини зазнало певного розколу. Одні вже «працюють» на майбутні політичні дивіденди, активно виступаючи в ЗМІ, а інші як звично живуть собі в наметах і щодня сподіваються, що влада таки почує їхні євроінтеграційні вимоги.

Та все ж молодіжний актив Львівщини налаштований об’єднатися в спільний протестний рух з власною координаційною радою. «Давайте покажемо приклад нашій опозиції, яка в Києві, а її лідери не мають скоординованості між собою. Кожен хоче показати, що він розумніший зі своїми президентськими амбіціями», – лунає в залі Львівської облради, куди в четвер ввечері, 16 січня, прийшли молоді люди задля ідеї об’єднання.

У їхніх очах можна прочитати рішучість та розуміння, що лише спільно, єдиною силою можна протистояти тиску владі. Але в який спосіб об’єднати неоднорідну молодіж: студентів, громадських активістів та молодих політиків – питання складної дискусії.

Київ рівняється на Львів?

«Ми не просимо пирога, ми хочемо бути активними і керованими. Що ми можемо робити? Нас треба скоординовувати, долучати всі громадські молодіжки, їх ж бо з дві тисячі в регіоні», – емоційно долучається до дискусії представник молодіжного крила «УДАРу» Іван Попович. Молодий політик переконує, що конструктив буде лише за умови спільних дій.

Зрештою, розкол у молодіжному середовищі є і на столичному Євромайдані, кажуть львівські активісти. Але саме Львів, на їхнє переконання, має показати приклад єдності. «Київ дивиться на нас, вони чекають наших і дій, і думають що робити», – каже активіст Тарас Крет.

І допоки молоді політики більше вдавалися до суджень і роздумів про потребу об’єднання, на противагу їм громадський студентський актив одразу закликав організувати найближчим часом спільну акцію. «Гадаю, бойкот виробників-регіоналів може стати об’єднавчою акцією, – зауважує у виступі Віталій Батенко, представник молодіжної організації «Сокіл». – Треба організувати потужний пікет виробництв і магазинів, щоб вийшли люди в районах».

Він не сумнівається, що саме на таких тематичних акціях можна швидше виробити плани дій, створити керівний орган руху і показати, що молодь Львівщини – єдина. «Ми ніколи не станемо рухом, якщо не об’єднаємо все середовище», – додав Батенко.

Системі треба протистояти спільно

Учасники зборів не приховували, що до об’єднання їх стимулює страх переслідувань. Вони прагнуть захистити себе з огляду на останні «антимайданівські» закони, прийняті 16 січня у Верховній Раді. «Ви розумієте, те, що ми робимо, від сьогодні «тягне» на п’ять років, – з обуренням вигукує представник студентського братства. – Цьому треба активно протистояти, бо всі будемо мати справу з «системою». Не справа в кількості машин в колоні, а в цинізмі, з яким це було прийнято. Давайте якось на це реагувати», – закликає активіст.

Водночас студенти розкритикували політиків, які хочуть використати молодий актив, а також прагнення окремого молодіжного сектору, що «рветься» до політики. «Ми страждаємо, бо ми не одна команда. Активна робота зупинилася, на майдан ніхто вже не звертає увагу, всі стали політиками», – каже студент Василь Молдован. На його переконання молодіжний рух мусить сформувати чітку структуру управління, напрацювати програму і миттєво реагувати на всі владні виклики.

«Ми вже всі розуміємо, що Майдан не піде, стоятиме до перемоги, але його треба підсилювати. Саме для цього і потрібно створити єдиний молодіжний рух», – зазначив Молдован.

Потребу консолідації та створення спільного Молодіжного руху присутня молодь підтримала одноголосно. Утім, відкритим залишилось питання про те, в який спосіб формуватимуть структуру руху, – принаймні до наступних молодіжних зборів, або тематичної акції, про яку обіцяли повідомити через соціальні мережі.

Про це повідомляє сьогодні, 17 січня, журналіст Української служби «Deutsche Welle» Галина Стадник.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів