У Львові достроково пройшов Марш слави УПА

17:53 13 жовтня 2013 р.

Фото Zaxid.net

Фото Zaxid.net

Цей захід розпочався о 12:30 на площі Митній і зібрав приблизно 600 людей.

У Львові сьогодні, 13 жовтня, пройшов Марш слави з нагоди відзначення 71-ї річниці утворення Української повстанської армії (УПА).  Цього року марш вирішили провести раніше - у неділю, хоча днем створення УПА традиційно вважається 14 жовтня. Захід розпочався о 12:30 на площі Митній і зібрав приблизно 600 людей.

Урочиста хода за участі ветеранів повстанської армії та представників громадських організацій розпочалась на Митній площі. До неї також приєдналися учасники клубів військово-історичної реконструкції. Колона учасників пройшла вулицею Франка на площу Міцкевича та проспект Свободи, після чого повернула до площі Ринок.

Попереду колони йшов оркестр, за ними їхали люди у формі УПА на конях. Приблизно 200 учасників ходи були одягнені у форму УПА і несли зброю часів Другої світової війни.

Присутні скандували «Бандера, Шухевич - герої України!", "Герої не вмирають, вмирають - вороги!», «Кому належить Україна - українцям! Кому належить Львів - патріотам!» , «Слава Україні! Смерть ворогам!», «Комуняку - на гілляку!».

Конфліктів під час маршу не виникало.

Сьогодні у Львові також відбудеться автопробіг та історичний бій українських повстанців проти підрозділів німецького Вермахту. Святкування 71-ї річниці продовжаться у місті й завтра.

Також Всеукраїнське об'єднання "Свобода" подало до столичної влади заявку на проведення 14 жовтня 2013 р. масової акції у Києві, присвяченої святу Покрови Пресвятої Богородиці, Дню українського козацтва та 71-ї річниці створення Української повстанської армії. 

У зв'язку з цим буде частково обмежено рух транспорту в центрі Києва.

У ВО "Свобода" вже заявили про перешкоджання у перевезенні учасників акції з регіонів до Києва. Ставлення до історії УПА в українському суспільстві впродовж років незалежності коливається між українським - позитивним (борці за незалежність) і радянським - негативним (німецькі колаборанти). Такі оцінки - наслідок пропагандистських штампів обох сторін. Питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні та пов'язане з цим питанням надання ветеранам УПА пільг на державному рівні (кілька західних областей вже прийняли це рішення на своєму рівні), досі залишаються невирішеними. 

З 2005 року в Україні офіційно святкується річниця створення УПА (14 жовтня 1942, свято Покрови Пресвятої Богородиці).

За повідомленнями Тижня, РБК-Україна

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів