У Львові активіст демонтував табличку російського консульства (відео, оновлено)

18:38 13 червня 2015 р.

Фото до новини


Фото: Павло Паламарчук / «День»

Учора, 12 червня, представники громадських організацій «Рабів до раю не пускають», «Варта-1» та «Економічного бойкотного руху» провели акцію протесту проти святкування у дипломатичній установі РФ дня Росії за участю кількох львів’ян.

Зокрема, голова ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринький демонтували табличку консульства Росії. Протестувальники також розвісили на воротах консульства національні прапори України й увімкнули Державний Гімн України.

Правоохоронці активістам не перешкоджали. Згодом мітингарі пішли, залишивши демонтовану таблицю біля воріт консульства.

Про це повідомили сьогодні, 13 червня, в київській газеті «День». Натомість на «Громадському телебаченні» розповіли в суботу:

«У львівському консульстві Російської федерації відзначали День Росії. Гостей на вході перевіряли строго за списком, а на прохання пояснити, що відбувається всередині один з охоронців відповів: «Закрита вечірка».

За даними присутніх громадських активістів, на святкуванні також вручали нагороди Російської Федерації. Водночас самі громадяни Львова прийшли під стіни консульства, передусім, для того, щоб вшанувати пам'ять 49 десантників, які загинули 14 червня минулого року від руки російського окупанта. Однак те, що відбувалося всередині будівлі, викликало у мешканців обурення.

Керівник громадської організації «Рабів до раю не пускають» Іван Спринський пояснив: «Ми розуміємо, коли просто стоїть установа, але коли нахабно й цинічно тут починають святкувати день агресора, то це вже не вписується ні в які рамки».

У понеділок активісти ініціюють круглий стіл, на якому проситимуть керівництво держави негайно розірвати дипломатичні стосунки і припинити будь-яку економічну співпрацю з Росією».

Про це повідомили сьогодні, 13 червня, на «Громадському телебаченні». Своєю чергою, голова ГФ «Рабів до раю не пускають» Іван Спринький розповів учора, 12 червня, ввечері:

«Сьогодні близько 20 львів’ян в російському консульстві святкують день Росії. Саме так, день Росії. Починаючи десь з 18.00 (12 червня) на територію російського консульства у Львові було запрошено російських прихвостнів зі Львова, з метою вручення їм нагород присвячених дню Росії.

Також ці особи мали можливість насолодитися банкетом, який обслуговують багато офіціантів. Неймовірним є й той факт, що саме на цих днях українці вшановують пам’ять 49-ти загиблих українських десантників, яких на літаку ІЛ-76, біля Луганську двома ракетами підбили минулого року російські агресори .

Звісно, така подія не сподобалася львівським громадським організаціям, а саме ГФ «Рабів до раю не пускають», ГО «Варта -1» та «Економічний бойкот російських товарів». Акцію протесту провели Іван Спринський та Андрій Пишник, які з гучномовцями зустрічали біля воріт кожного ощасливленого нагородою львів’янина словами «Ганьба» і нагадуваннями про те, скільки українських солдат померло через політику Росії. 

Більшість з них вдавали, що активістів не помічають, деякі ж, кількома словами коментували своє свято. До прикладу: «У нас вєчєрінка», або «Ви російський газ хочете, а нам кричите ганьба?».

Найбільше вразив мужчина, який, виходячи, почав хреститися зі словами «Господи прийми мою жертву». Певне, він повірив жартам активістів, які час від часу вигукували «Львів’яни, запрошуємо на шашлик з москаля» і боявся стати тим москалем.

Активісти висловили свою подяку таксі «Оптимальне», водій якого відмовився везти цих осіб. На даний момент, активісти чекають поки всі проросійські львів’яни покинуть територію консульства, щоб «привітати» їх з нагородою, а також вимагають коментарів як від «торжествуючих», так і від місцевої влади, яка ще минулого року пообіцяла, що на цій території не буде жодного представника російських дипломатичних служб Російської Федерації».

Іван Спринський написав це на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів