У Львові аграрії запропонували свій варіант ринку землі

09:57 20 грудня 2019 р.

Фото до новини

На першому етапі земельні ділянки мала би викуповувала держава, бо суспільство не знає, як запрацює ринок.


Відео: Львівський пресклуб

Такий варіант земельної реформи під час пресконференції у Львівському пресклубі на тему: «Про протестний рух в Україні та криваве побиття аграріїв під час пікету біля Верховної Ради» запропонував фермер із Жовківського району Володимир Гузій. 

За словами фермера, складається враження, що владі не потрібні ні села, ні люди в селах - їй потрібен турборежим, щоб великі агрохолдинги змогли сконцентрувати землю в своїх руках. Правильно було би, щоб на першому етапі земельні ділянки викуповувала держава, бо суспільство не знає, як запрацює ринок.

- Ми мали би проводити земельну реформу по-європейськи. Є приклад Польщі з позитивним варіантом агророзвитку. Не можна її провести так швидко, як це робить теперішня влада. Ми не зробили раніше тих підготовчих кроків, які мали би зробити, й не можемо наздогнати це до Нового року. Треба було би провести референдум, а тоді запускати ринок землі. Аграрії хочуть, щоб до них вийшли і розповіли, що хочуть побудувати в країні і якою вона буде. Рішення приймають за спиною. Це – не відкритий і публічний процес, – каже Володимир Гузій.

Асоціації фермерів та інші організації об’єдналися в штаб спротиву скасування мораторію за сценарієм, який пропонує уряд. Вони виступають проти саме того варіанту запровадження ринку землі, якого хоче влада. Аграрії готові погодитися на опрацьований варіант, який пройшов свою апробацію в Польщі, Румунії, Франції та інших країнах, зазначає Ярослав Кардаш, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівської області, координатор на Львівщині Об'єднаного штабу захисту української землі, фермер у Пустомитівському районі.

- Ми були змушені вийти на акції протесту, перекривати дороги в регіонах. Зустрічалися з народними депутатами, але нас не почули. 17 грудня наш протест сягнув апогею, результатом якого стало побиття українських аграріїв, свідомих громадян, патріотів. Влада кинула озброєних силовиків на беззбройних людей, знищила намети, створені, щоб люди могли грітися. Коли вантажили людей в автозаки, я стояв на перешкоді  правоохоронцям, після чого вони накинулися й на мене. Найстрашніше – загинули двоє українців, –300 одиниць сільськогосподарської техніки з дозвільними документами їхала до Києва. Поліції давали вказівку не пропускати трактори до дозволеного місця. Вимагаємо створення тимчасової слідчої комісії, проведення розслідування і покарання тих, хто дав вказівки бити людей, які захищали свої конституційні права, – каже голова Асоціації фермерів.

Аграрії виступають проти купівлі-продажу землі юридичними компаніями. За словами Ярослава Кардаша, право на купівлі землі має мати та людина, яка проживає в певному населеному пункті чи місцевій громаді не менше 5 років. Вона не повинна продавати її впродовж наступних 10 років без поважних причин.

- У законопроєкті прописано, що іноземці, які створили в нас за українським законодавством аграрні підприємства і обробляють цю землю понад 3 роки, матимуть на рівні з українськими підприємствами права на купівлю землі. Ніхто не може бути впевненим, що земля не буде продана росіянам. Треба створити державний земельний фонд або агенцію, яка візьме на себе керування земельними операціями, – пояснює Ярослав Кардаш.

Про події 17 грудня в Києві згадує й Остап Стахів, координатор на Львівщині Об'єднаного штабу захисту української землі, голова ГО «Ідея Нації». Він вважає, що аналітичний штаб уряду побачив, що активісти перемагають у протестному русі, тому влада вирішила спровокувати сутички.

- У підсумку 7 людей в реанімації, 3 - у важкому стані, 2 людини загинули. Ми перераховували людей в автобусах із Львівщини, щоб перевірити, чи всі живі і здорові. Згадався 2014 рік. Тривожно було, коли в когось розрядився телефон і не можна було зв’язатися. Мирний протест влада перетворила у криваве побоїще. Вона хотіла маргіналізувати протест і залякати громадян, – згадує Остап Стахів.

Остап Стахів був присутній на засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики 18 грудня. Він розповідає, що депутати цього комітету не розуміють, що вони обговорюють і за що голосують. Були правки, подані 18 грудня, проте позначено, що розглянули їх ще 17 грудня.

- У кулуарах говорили, що депутати зі «Слуги народу» заручаються підтримкою «Голосу». Якщо це так, то «Голос» має розуміти, що вони підуть проти народу. «Європейська Солідарність» та «Голос», яких підтримала  Львівщина, відмовчуються. У ВР є один депутат від «Самопомочі», і він підтримав цей законопроєкт. Соромно, що на агарний комітет не прийшли депутати Львівщини, а прийшов заробляти голоси ОПЗЖ. Сільськогосподарська земля – це 72% території. Це - не аграрна реформа, а розпродаж України. Під час війни держава не може дозволити продавати землю, – зазначає Остап Стахів.

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів