У Ґданську головний костел Старого міста передали УГКЦ

13:52 21 травня 2018 р.

Фото до новини

У 1997 році римо-католицька архидієцезія Ґданська передала греко-католикам собор Св. Варфоломія та опіки найсвятішої Богородиці. Сьогодні – це духовний, культурний, допомоговий осередок українців у Поморському воєводстві.

Про це «Щоденному Львову» повідомила заступник міського голови Ґданська Алєксандра Дулькєвіч. 

Перша хвиля української еміграції у Поморське воєводство почалася після Другої світової війни. Тоді з південно-східної Польщі сюди потрапили жертви примусових переселень під час акції «Вісла». За офіційними підрахунками, на територію Поморського воєводства переїхало 7000 осіб. Дві третини були католиками, решта - православні. 

Українська громада потребувала духовного осередку. Наприкінці 1950 років регулярні богослужіння відбувалися «в приймах» - у костелі Святого Варфоломія та євангелістському храмі святого Якуба. Через 16 років була заснована Вроцлавсько-Ґданська єпархія , однак вона не мала свого храму.

1997 року з нагоди 1000-річного ювілею міста Ґданська римо-католицький єпископ Тадеуш Гоцловський передав у руки греко-католицького єпископа Теодора Майковича костел Св. Варфоломія з прикостельним будинком для Вроцлавсько-Ґданської єпархії. У давнину це був головний храм  ґданського Старого міста, яке виникло ще при поморських князях. Цього ж дня в храмі відкрито відреставрований бароковий кам’яний південний портал 17 століття. 

У 1998 році костел адаптовували до вимог східного обряду. 2001 року церкві Св. Варфоломія присвоєно статус конкатедри Вроцлавсько-Ґданської єпархії, а в 2015 році ґданська церква була піднесена до гідності санктуаріум св. Володимира Великого, Хрестителя Руси-України. 

Три роки тому у сквері перед церквою відкрито пам’ятник Св. Володимиру, як символу європейської України та одному із покровителів об`єднаної Європи. За словами фахівців, ґданський пам`ятник є збагаченою версією пам’ятника Володимиру Великому на березі Дніпра у Києві. Проект підготував відомий український скульптор Геннадій Єршов із Чернігова, який вже багато років мешкає у  Ґданську. Тут вже є десятки його скульптур, які заслуговують на окрему розповідь. 

Висота постаті Св. Володимира - 2,5 метри, з постаментом - понад 4 метрів. У лівій руці він тримає хрест, а в правій, витягнутій – мініатюру Десятинної церкви, збудованої в Києві 966 року.

Пам’ятник став  другим монументом, після лондонського, що встановлений в країнах ЄС. Він виконаний в Україні з українських матеріалів.

У жовтні 2016 року сквер біля церкви, де встановлено цей пам’ятник, отримав назву - сквер Хрещення України-Руси.

 

Історична довідка 

Храм святого Варфоломія збудований у першій половині 16 століття в готичному стилі на місці костела який згорів у міській пожежі 1499 року. Наприкінці цього ж століття у ньому добудували вежу. Відновлений храм простояв до 1945 року. Він служив католикам та протестантам. Нової руйнації храм зазнав під час Другої світової війни від рук радянських військ. Його реконструкція, за допомогою європейських держав, тривала майже півстоліття. Це - одна з небагатьох споруд, яка була відновлена на території Старого міста ( не плутати – з Головним містом, яке майже цілковито відновлено після бомбардувань 1945 року).

Наразі інтер'єр церкви має іконтостас та розписи в русько-візантійському стилі. Біля входу в храм викладена мозаїка «Богородиця-оранта», яка співзвучна зі стародавніми мозаїками давньоруських храмів Х-ХІ ст. 

Довідка Wizz Air

Двічі на тиждень авіакомпанія Wizz Air виконує  рейси зі Львова в Ґданськ за цінами від 269 гривень (в один бік, включно з усіма податками, необхідними платежами та однією малою ручною поклажею). Політ триває півтори  години.

Wizz Air почала виконувати рейси в/з України у 2008 році і зараз пропонує польоти за 32-ма маршрутами з 3-х аеропортів (Львів, Київ (Жуляни) та Харків в 11 європейських країн. Зокрема, зі Львова Wizz Air виконує рейси до Дортмунда, Берліна, Вроцлава, Ґданська, Катовіц, Лондона. Більше інформації на сайті - wizzair.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів