У «Батьківщині» прогнозують невисоку явку виборців і багато зіпсованих бюлетенів на місцевих виборах

18:05 7 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Цьогорічні вибори в умовах епідемії коронавірусу можуть принести багато неочікуваних сюрпризів, адже ніхто не знає, як на них відреагує виборець. Але провести ці вибори потрібно, бо органи місцевого самоврядування у тому вигляді, в якому вони є зараз, вичерпали свої функції.


Відео: Львівський пресклуб

Про це заявив Сергій Соболєв, заступник голови партії ВО «Батьківщина», народний депутат України під час пресконференції «Місцеві вибори в умовах коронавірусної пандемії» у Львівському пресклубі, пише DailyLviv.

- Ми маємо офіційний прогноз від Міністерства охорони здоров’я про те, що вже в найближчі тижні на коронавірус будуть захворівати 5 тисяч людей на добу, а деякі фахівці називають більші числа. Крім того, є багато питань до організації самого процесу виборів. Наприклад, обіцяють, що мобільні бригади виїжджатимуть до тих хворих, які лікуються вдома. Але є серйозна проблема безпеки – чи достатньо сформують таких бригад, чи вистачить для всіх захисних засобів. Я думаю, що явка на цьогорічні вибори буде нижчою, ніж завжди, – сказав він.

Депутат також зазначив що новий виборчий кодекс містить незрозумілі нюанси для виборця. Сергій Соболєв передбачає, що люди неминуче робитимуть помилки при голосуванні, тому багато бюлетенів будуть вважатися недійсними. За його словами, на позачерговому засіданні ВР 20 жовтня депутати від «Батьківщини» наполягатимуть на внесенні змін до цього кодексу, щоб зробити його простішим. Проте, чи проголосує за це парламент, невідомо.   

Сергій Соболєв зауважив, що вибори будуть у школах. Відтак, через дитячу установу проходитиме величезна кількість людей. Обговорюється питання про створення на дільницях окремих входів і кабінок для виборців із ознаками ГРВІ. Чи встигнуть потім належним чином продезинфікувати школи, щоб вони були безпечними, коли діти повернуться після канікул – дуже важливе питання. До нього треба поставитись з великою відповідальністю, щоб не допустити різкого сплеску епідемії після виборів.

Попри всі труднощі і ризики, Сергій Соболєв закликав людей прийти на ці вибори і віддати свій голос за тих, кого вони хочуть бачити в органах місцевого самоуправління.

- Перенесення виборів – ще гірший сценарій для України, аніж низька явка. Якби епідемія йшла на спад, тоді так, можна було би відкласти їх на місяць-другий. Але вона тільки набирає обертів, а відтягувати вибори – шлях в нікуди. Нинішні ради вичерпали свою функцію, потрібні оновлені і сильні органи місцевого самоврядування. Ми бачимо досвід восьми країн, які організували вибори в умовах пандемії. І ми це також зробимо, – наголосив він.
 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів