Три найбільші вороги України – провінційність, кочубеївщина і Москва, – журналіст

17:09 10 лютого 2015 р.

Фото до новини

Ми уникаємо вживати терміни типу «сепаратисти». Ми зараз пишемо – «російські війська» або «росіяни». А місцевих мешканців, так званих ополченців, називаємо «колаборантами».

Про це під час прес-конференції-дискусії на тему: «Образ ворога в українських ЗМІ: уявний і реальний» повідомив головний редактор інформаційної агенції «Zaxid.net» Олег Онисько.

- Таким чином ми намагаємося чіткіше розкласти акценти: хто є друг, хто є ворог, хто є попутник. Росія – агресор, який воює на Донбасі, жодним чином це не є громадянська війна, наших громадян з іншого боку фронту слід називати «колоборантами», тобто людьми, які співпрацюють з ворогом, - вважає він. 

Його колега, головний редактор інформаційної агенції «Galinfo» Віктор Шаповал не є таким категоричним у визначенні місцевого населення на окупованих територіях.

- Називати їх колоборантами – я не поділяю такого погляду колеги. Це – обдурене місцеве населення і з ним треба працювати.  Я вважаю, що наша зброя – правда і сатира. Гостра сатира дуже допомагає боротися з цією неправдою. Зокрема багато хто знає фото-жаби, де це все висміюється. Ми були в шоці: як так можна брехати? Потім зрозуміли, як з тою брехнею боротися, - висміювати її, доводити до повного абсурду, - каже він.

Також Віктор Шаповал зауважив, що в їхній агенції прийнято писати «лнр» та «днр» з малої літери та в лапках.

- Таким чином ми намагаємося донести, що це ворожі організації. Щодо сепаратистів, то ми їх називаємо «російськими сепаратистами», «російськими солдатами». І є місцеве населення. Хоча в даних умовах вони підтримують, значною мірою, ворога. І ця тенденція незламна, якби нам не хотілося, - каже журналіст.

Зрештою, за його словами, проблема, яка зараз є в Україні, не нова.

- Якщо подивитися ширше на ворогів України, то тут варто принагідно пригадати слова видатного українського мовознавця і публіциста Юрія Шевельова написані в 1954 році: в України є три найбільші вороги – провінційність, кочубеївщина і Москва. Відтоді нічого не змінилося, - підсумовує він.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів