Третина кандидаток стикалася виборчим насильством на місцевих виборах

17:53 23 жовтня 2020 р.

Фото до новини

Випадки насильства включали булінг в соціальних мережах та пошкодження агітаційних матеріалів, телефонні дзвінки з погрозами, злам Facebook-сторінки кандидатки та навіть фізичне насильство проти агітаційної групи.

Про це стало відомо з результатів ґендерного моніторингу місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року, який робили Український Жіночий Фонд у партнерстві з Національним демократичним інститутом (НДІ), пише Dailylviv.

За інформацією однієї з респонденток, проти неї застосували чорний PR, поширюючи серед виборців продуктові набори нібито від її імені.

Кандидатки здебільшого готові до проявів сексизму та виборчого насильства, деякі носять постійно із собою газовий балончик для самозахисту.

Окремі партії проводили тематичні роз’яснення із питань можливого виборчого насильства. Загалом респондентки очікували від політичних партій потужнішої методичної підтримки щодо проведення виборчої кампанії, а тим часом займались самоосвітою, брали участь у відкритих конкурсах для проходження навчання від громадських організацій та фондів.

Ґендерний моніторинг включав аналіз досвіду кандидаток за методикою глибинних інтерв’ю. Аналіз досвіду кандидаток у виборчому процесі відбувається у три етапи: на початковому етапі виборчої кампанії, на її завершальному етапі та після обрання і встановлення результатів виборів. На першому етапі було опитано 42 кандидатки, які проживають у 10 областях: Вінницька, Донецька, Запорізька, Житомирська, Львівська, Одеська, Хмельницька, Харківська, Херсонська та Чернівецька і балотуються у обласні ради, міські ради міст обласних центрів та громади до 10 тис. виборців, а також на посади міських голів від широкого спектру політичних партій, як парламентських так і таких, які мають більший локальний вплив, аніж загальнонаціональний. Половина опитаних респонденток (21) є членкинями політичних партій, половина (21) – ні.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів