Тіхановська запропонувала Лукашенку обговорити умови передання влади у Білорусі

12:15 16 серпня 2020 р.

Фото до новини

Штаб учасниці президентських виборів у Білорусі Світлани Тіхановської заявив про готовність обговорювати з владою те, як і коли Олександр Лукашенко, який 26 років обіймає посаду президента, піде зі свого поста.

Про це повідомляє DailyLviv, посилаючись на Naviny.by.

Штаб звернувся до всіх трудових колективів із закликом приєднуватися до безстрокового страйку з вимогами:

- терміново і без жодних умов випустити всіх політв'язнів і затриманих;

- відвести з міст війська і ОМОН (ЗМОП - загони міліції особливого призначення);

- притягнути до відповідальності силовиків і осіб, які віддавали накази про побиття, розстріли і тортури мирних громадян;

- розпочати перемовини зі сформованою переговорною групою про мирне передання влади.

Реакціїі Лукашенка на цю заяву поки що немає. Сьогодні у Мінську на площі Незалежності президент має намір виступити на провладному мітингу перед своїми прихильниками. 

Тим часом білоруські правозахисники і Всесвітня організація проти тортур почали кампанію «щодо документування випадків катувань, жорстокого, нелюдського і принизливого поводження щодо учасників протестних виступів».

Синод Білоруського екзархату Російської православної церкви (БПЦ) виступив зі зверненням до народу Білорусі. «Ми віримо і сподіваємося, що керівництво країни, яке по праву має поважати і охороняти свій народ, зупинить насильство, почує голоси скривджених і невинно постраждалих у період протистояння, а тих, хто виявили звірство і жорстокість - віддасть законному суду й осуду», - зазначили православні ієрархи.

Президенти Росії і Білорусі Владімір Путін і Олександр Лукашенко офіційно повідомили вчора, що домовилися про допомогу Мінську з боку Москви для забезпечення безпеки Білорусі, де вже майже тиждень не вщухають акції протесту. Вони почалися після президентських виборів, за підсумками яких чинний президент, за даними ЦВК, отримав близько 80% голосів. А ось незалежні опитування стверджують, що насправді на цих виборах перемогла Світлана Тіхановська. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів