Терористичні угруповання «ДНР» і «ЛНР» захотіли перемир’я, бо Кремль зменшує їм постачання?, – ЗМІ

23:15 2 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: EPA/UPG

На думку українських експертів, наразі мало підстав говорити про те, що чергове перемир’я буде тривалим – радше, є підстави говорити про меншу інтенсивність конфлікту на Донбасі.

Речник терористичного угруповання «ДНР» заявив про досягнення припинення вогню в районі Донецького аеропорту. Раніше ОБСЄ повідомила про досягнення відповідної домовленості між українськими силовиками та бойовиками й угруповання «ЛНР».

З українського боку результативність переговорів оцінюють стримано – у РНБО хоч і сподіваються на результативність переговорів, але зазначають, що до останнього часу обстріли не вщухали. На думку ж українських експертів, наразі мало підстав говорити про те, що чергове перемир’я буде тривалим – радше, є підстави говорити про меншу інтенсивність конфлікту на Донбасі.

Результатом перегорів керівників українсько-російського центру припинення вогню стала домовленість про припинення вогню в районі донецького аеропорту. Про це, як повідомляє російська інофрмаційна агенція «РИА Новости», заявив на прес-конференції так званий «спікер» самопроголошеної «народної ради» угруповання терористичного «ДНР» Андрій Пургін.

За його словами, бойовики розраховують до 9-10 грудня почати відведення важкої техніки від лінії зіткнення. Речник РНБО Андрій Лисенко цю інформацію, а також про перемир’я з 5 грудня між українськими силовиками та так званою «ЛНР», коментував стримано.

«Російський генерал Лєнцов представляє Збройні сили Російської Федерації. Він, як і представник Збройних сил України генерал Оскаров є співголовою робочої групи щодо врегулювання ситуації вздовж лінії  розмежування. Вони дійсно наділені повноваженнями… Оскільки сьогодні є продовження – значить, домовилися про продовження консультацій, щоб вони дійсно мали позитивний результат», – зазначає Андрій Лисенко. За його словами, бойовики продовжують обстріли українських позицій, а поки тривають обстріли говорити про перемир’я не доводиться.

Брак «гуманітрки» робить бойовиків «гуманнішими»

Українські військові експерти вважають, що наразі немає підстав говорити про тривале припинення вогню і перехід конфлікту на Донбасі у холодну стадію. Військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник зазначає, що зараз можна напевно говорити хіба що про зменшення інтенсивності воєнних дій.

«Радше, сепаратисти отримали сигнал з Москви про те, що обсяг так званої «гуманітарної допомоги» найближчим часом буде суттєво обмежено. Допускаю, що оце їхнє сьогоднішнє бажання до перемир’я зумовлене тим, що найближчим часом не буде інтенсивного постачання снарядів та іншого», – вважає Олексій Мельник. Своєю чергою, військовий експерт Сергій Згурець зауважує, що чимало формувань бойовиків є малокерованими, а тому немає великих підстав сподіватися, що вони ретельно дотримуватимуться режиму перемир’я.

Раніше президент Петро Порошенко заявляв, що головна передумова відновлення миру – виведення російських військ з української території. Між тим, міністр оборони Степан Полторак заявив у вівторок, що на Донбасі залишається близько 6 тисяч російських військових, присутність яких російська сторона відмовляється визнавати.

Про це повідомляється в сьогоднішній публікації «Сепаратисти захотіли перемир’я, бо Кремль зменшує їм постачання?» Дмитра Шурхала на сайті «Радіо Свобода».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів