Синютка назвав свого секунданта на дебатах із Садовим і чекає на відповідь

14:57 5 листопада 2020 р.

Фото до новини

Але ці дебати мають відбутися згідно з вимогами Виборчого кодексу, наголошує претендент на голову Львівської ОТГ від «Європейської Солідарності». Представником штабу Олега Синютки з підготовки дебатів буде народний депутат України, журналіст та медіаменеджер Микола Княжицький.


Відео: Львівський пресклуб

- Пане Садовий, прошу Вас припинити маніпуляції і спекуляції на темі наших дебатів. Ви чудово знаєте, що я їх хочу, – такими словами розпочав свій брифінг у Львівському пресклубі Олег Синютка, пише Dailylviv.

Він повідомив, що кілька днів тому Львівська філія Суспільного мовника – телеканал «UA:ЛЬВІВ»  –  звернулася до нього й до його конкурента з пропозицію взяти участь у дебатах перед другим туром виборів. Проте, вважає Синютка, телеканал «UA:ЛЬВІВ» грубо ігнорує вимоги законодавства щодо необхідності проплати дебатів з виборчого фонду кандидатів. Я звернув на це увагу керівникам телекомпанії – можливо, вони зробили це не навмисне, а через незнання законодавства. Але відповідної реакції не надійшло.

У демократичних країнах дебати –  це один з основних інструментів ознайомлення виборців з програмами кандидатів на виборні посади. Саме так є на Заході, й так потрібно робити в Україні, – зазначив Олег Синютка. Він нагадав, що ще перед початком першого туру ініціював дебати з Андрієм Садовим, а тепер продовжує наполягати – дебати мусять відбутися.

Олег Синютка також зауважив, що зараз, перед виборами голови Львівської ОТГ, тема дебатів стає предметом маніпуляцій, політичних технологій і намагання виставити конкурента в поганому світлі. Синютка вважає, що технологія, яку найчастіше використовують в політичній боротьбі – це звинувачення конкурента в тому, що він начебто ухиляється від дебатів, не хоче їх проведення. Таким чином в очах суспільства конкурента можна виставити в поганому світлі, а самому постати максимально відкритим для спілкування з виборцями.

- Мій конкурент, його команда та родинні медіа Андрія Садового вдалися саме до такої технології. І, на жаль, вони намагаються використати в своїх цілях телерадіокомпанії, в тому числі зокрема Львівську філію Суспільного мовника – телеканал «UA:ЛЬВІВ», – заявив Олег Синютка.

Він також повідомив власне рішення, що відтепер представником штабу Олега Синютки з підготовки дебатів буде народний депутат України від “ЄС” зі Львова, відомий журналіст та медіаменеджер Микола Княжицький.

Синютка також звернувся до опонента, з пропозицією делегувати представника для організації демократичного процесу.

- Зацікавленими взяти участь у проведенні дебатів є також інші телерадіокомпанії. І я попросив розглянути мою пропозицію зорганізувати такі дебати у співпраці з іншими телерадіокомпаніями, що напевно сприятиме процесу ознайомлення мешканців нашого міста з моєю програмою та моїм бачення розвитку міста. Мій передвиборчий штаб готовий посприяти такій ініціативі, щоб обговорити формат дебатів і уникнути колізії із законодавством.

Наприкінці Олег Синютка ще раз закликав Андрія Садового не ухилятися від дебатів і запропонував йому «вибрати зброю»:

- Мій секундант готовий, вибір за Вами, – сказав Олег Синютка.

Він також наголосив, що загалом не проти, щоб ці дебати відбулись на «UA:ЛЬВІВ», але до них мають бути залучені усі зацікавлені телекомпанії. І ці дебати мають бути чесними, відкритими й неупередженими.

Довідкова інформація щодо проведення дебатів, відповідно до чинного законодавства, на яку посилається Олег Синютка:

У статті 51, частині 7 написано: «Кандидат, партія (організація партії) – суб’єктвиборчого процесу має право на договірній основі за рахунок коштів власноговиборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації».  
У статті 49 відрегульовано «засади участі засобів масової інформації та інформаційних агентств в інформаційному забезпеченні виборів». У частині 3 написано, що «телерадіоорганізації мають право створювати та поширювати у прямому ефірі передачі за участю кандидатів, представників партій (організацій партій) – суб’єктів виборчого процесу, їх уповноважених, довірених осіб у формі передвиборчих дебатів чи дискусій.
Зазначено також, що «телерадіоорганізація, яка має намір поширювати зазначені передачі, оприлюднює відповідну пропозицію, в якій зазначаються формат передачі, строк, протягом якого необхідно надати згоду на участь у передачі, та вартість участі у такій передачі».
У законі деталізовано, що має включати «формат передачі», а отже:
● порядок визначення учасників передачі – за згодою учасників, за жеребкуванням тощо;
● тривалість передачі та обсяг ефірного часу, що надається для виступів кожному з учасників;
● наявність інших присутніх у студії під час передачі (експерти, журналісти, аудиторія в студії тощо), їх роль та порядок їх обрання чи визначення;
● регламент та правила поведінки учасників передачі;
● тема обговорення або порядок її визначення;
● умови поширення під час передачі іншої інформації (результатів опитування думки громадян, інтерактивного голосування, статистичних відомостей, освітньої та довідкової інформації, концертних виступів тощо);
● інші умови створення передачі».

Суспільне Львів відповіло Синютці на звинувачення в порушенні Виборчого кодексу.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів