Синютка і Цимбалюк можуть стати соратниками

10:59 25 червня 2019 р.

Фото до новини

З поразки Юлії Тимошенко на виборах Президента України партія «Батьківщина» зробила висновки: коли двоє б’ються, то користає третій.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це 24 червня під час виборчих дебатів за проектом «Інтерактивні відеодебати, відеодискусії і відеомарафон суб'єктів виборчого процесу з дотриманням гендерного паритету», які відбулися у Львівському прес-клубі, зізнався лідер політичної партії «ВО «Батьківщина» у Львівській області  Михайло Цимбалюк.

- Я вважаю, що чинний тоді Президент України Петро Порошенко припустився помилки, що воював тільки з Юлією Тимошенко. Але ми висновки зробили дуже серйозні, - сказав він, відповідаючи на запитання свого опонента, лідера партії «Європейська солідарність» у Львівській області Олега Синютки.

Колишні опоненти у політичній боротьбі можуть бути соратниками у Верховній Раді. Тому що обидва є опонентами до чинної влади та можуть стати народними депутатами парламенту наступного скликання за списками своїх партій. Олег Синютка є в першій десятці списку партії «Європейська солідарність». А Михайло Цимбалюк – у першій двадцятці списку ВО «Батьківщина». 

- Моє місце у списку ВО «Батьківщина» - 15. За це я дякую всім мешканцям Львівщини, які проголосували на виборах Президента України за Юлію Тимошенко. І це – заслуга колективу партії, - пояснив Михайло Цимбалюк свої місце у списку.

Його колега-опонент Олег Синютка також вважає, що його місце в списку – не за особисті заслуги.

- Мені важко сказати за які заслуги я вхожу в першу десятку. Але п’ятий Президент України сказав мені: «Якщо ти думаєш, що це твоя особиста заслуга, що ти сьогодні посідаєш місце в першій десятці виборчого списку «Європейської солідарності», то це не так. Ти зобов’язаний цим мешканцям Львівщини за їхню україноцентричну позицію», - каже Олег Синютка.

Учорашній очільник Львівщини, а тепер лідер партії «Європейська солідарність» у Львівській області зазначив, що до Верховної Ради він та його партія йдуть з досягненнями, які були зроблені під час президенства Петра Порошенка. 

- Це – українська церква, українська мова та українська армія, -  каже він.

На його переконання,Україна не повинна змінювати свого європейського вектору. 

- Ми дотримуємося принципових позицій стосовно Європейського Союзу і НАТО. Це – повноправне членство України в ЄС та НАТО. Ми визначили два терміни, коли це має статися. Перший – грудень 2019 року, коли під час Саміту «НАТО» Україна зобов’язана подати план дій для вступу в Північно-Атлантичний оборонний альянс. Другий – це 2023 рік. До цього часу Україна повинна згармонізувати наше законодавство з європейським та підготувати дорожню карту для повноправного вступу до Європейського Союзу. Ми вважаємо, що за наступні чотири роки і з тими реформами, які вже зроблено, Україна у 2023 році зобов’язана подати заявку на вступ до ЄС, - говорить колишній голова Львівської обладміністрації. 

Водночас, він збирається працювати у парламенті з питаннями, які стосуються децентралізації та розподілу повноважень між органами державного урядування та місцевим самоврядуванням. Також голова «Європейської солідарності» на Львівщині переконаний, що володіє достатнім досвідом та знаннями, аби займатися бюджетоформуванням.  

Щодо народних депутатів які будуть разом з ним працювати у Верховній Раді, то, на думку Олега Синютки, в українському парламенті не повинні перебувати реваншистські політичні діячі. Але так само велику небезпеку для законодавчого органу та країни, вважає він, становлять люди, які не мають політичного досвіду.

Натомість Михайло Цимбалюк повідомив, що він та його команда йдуть до парламенту з новою програмою, яку розробили для партії ВО «Батьківщина» фахівці, які жодного стосунку до партії не мають. Одна з тез цієї програми стосується мораторію на продаж землі.  

- Україні потрібен ринок землі. Але – не базар. Ми заявляємо, що в українському селі має бути господар, фермер, який там проживає. Держава має створити банк, який купуватиме землю сільськогосподарського призначення у тих, хто її хоче продати. Також держава має створити умови щодо пільгового кредитування селянина. І забезпечити пільгове оподаткування тих, хто хоче купити сільськогосподарську техніку та інші речі. Ми вважаємо, що потрібно категорично заборонити продавати більше 20 тисяч гектарів землі в одні руки. Першочергове право на придбання землі має отримати той фермер, який там працює, - говорить він.

Очільник ВО «Батьківщина» у Львівській області готовий віддати свої знання та досвід у тому комітеті Верховної Ради, на який вкажуть йому однопартійці. 

Принагідно Михайло Цимбалюк нагадав Олегові Синютці, що в часи, коли він (Цимбалюк) очолював Львівську обласну державну адміністрацію, Синютка працював заступником міського голови Львова. Тоді співпраця Синютки та Садового була дуже успішною, чого не скажеш зараз, коли їх посварило «сміттєве питання» (ЩЛ.- міський голова Львова Андрій Садовий звинувачував голову ЛОДА Олега Синютку і Президента України Петра Порошенка в сміттєвій блокаді Львова, яка полягала в тому, що  сміттєзвалища Львівщини відмовлялися приймати ТПВ з обласного центру). 

- Коли я працював першим заступником міського голови, то, на жаль чи на щастя, до моєї компетенції не належали питання, пов’язанні з твердими побутовими відходами. Коли виникла сміттєва криза, то я взяв на себе й обласну адміністрацію відповідальність за вивезення ТПВ. За це згодом і не раз картав себе. За цей час ми не тільки налагодили вивезення сміття з території міста Львова, але й зекономили понад 10 млн гривень, які інвестували в інфраструктурні проекти. Ми спорудили сміттєсортувальні лінії в Новояворівську, в Самборі та Червонограді, - відповів Олег Синютка.

Також йому дорікнули, що останнім часом на Львівщині зросла торгівля з Російською Федерацією.

- Коли я вперше побачив цифри, які показували зростання динаміки торгівлі Львівщини з Росією, то правоохоронним органам було доручено розібратися з цим. З’ясувалося, що на Львівщини зареєструвалася одна з компаній, яка займається торгівлею нафтопродуктами. Саме це і призвело до статистичного зростання, -  пояснив він. 

Довідка

Мета проекту Львівського пес-клубу: інформування мешканців і журналістів Львівщини та України про кандидатів у депутати Верховної Ради; забезпечення комунікацій між виборцями, ЗМІ, експертами і кандидатами в народні депутати та їхніми командами для усвідомленого, якісного вибору нового парламенту; підвищення рівня прозорості виборчого процесу та активізації і поліпшення діяльності ЗМІ; паритетне представлення жінок-кандидаток для формування нового парламенту з дотриманням 30% квоти.

Проект підтримує «Медійна програма в Україні», яку виконує міжнародна неурядова організація “Internews” за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів