Українські війська залишили район Шахтарська, коридор між Донецьком і Луганськом та РФ зберігся

00:00 7 серпня 2014 р.

Фото до новини


Фото: Інформаційно-аналітичний центр РНБО

Ситуація на фронті перейшла в стадію позиційної війни, сторони накопичують сили для продовження боротьби.

Ситуація на фронті перейшла в стадію позиційної війни. Сторони накопичують сили для продовження боротьби.

Підрозділи АТО намагаються намацати слабкі місця в обороні супротивника, проводячи активну розвідку боєм, використовуючи розвідувально-диверсійні групи, які завдають ударів по комунікаціях противника. 

У перебігу дня українські війська провели успішну наступальну операцію в районі населених пунктів Латишеве-Розсипне. Для завдання удару сили АТО використовували танки. До вечора 6 серпня, значна частина угруповання противника опинилася в оточенні. 

У ході наступу під Донецьком бойовики змушені були залишити приміське селище Мар'їнка. В інформаційних повідомленнях сепаратистів йдеться про те, що положення незаконних збройних формувань на Східному фронті залишається «критичним». 

Під Іловайськом розвідувально-диверсійна група сил АТО потрапила в засідку і зазнала втрат, проте рейд по тилах противника був результативним – знищено живу силу й техніку бойовиків. 

Тривали інтенсивні бої в районі Первомайськ-Стаханово-Алчевськ. У цьому районі противник нарощує свої сили, що свідчить про можливість нанесення їм контрудару. 

Відсутність суцільної лінії фронту дозволяє противнику проникати на велику глибину в тили наших військ, створюючи загрози там, де вони вже, здавалося, були зняті. Зокрема, впродовж дня приходила інформація про появу бойовиків в районі міста Щастя, який знаходиться в тилу нашого угруповання, яке осаджує Луганськ. 

Після кількаденних боїв сили АТО залишили район міста Шахтарськ. Вочевидь, командування порахувало безперспективним подальший штурм міста та ухвалило рішення провести перегрупування сил в цьому районі. Таким чином, вузький коридор між двома сепаратистськими республіками зберігся. 

навколо конфлікту 

Із кожним днем множиться інформація про можливість проведення збройними силами РФ «миротворчої операції» на Донбасі. Сьогодні міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав 15-ту окрему мотострілкової бригади. Там він заявив, що «миротворчі підрозділи можуть бути затребувані несподівано». Цілком можливо, що в Кремлі вже прийняли рішення про проведення операції з «примусу до миру» на кшталт тієї, що була проведена в Грузії в 2008 році. 

На думку представника НАТО, на кордоні з Україною Росія зосередила близько 20 тисяч військовослужбовців. РФ може використовувати ці сили «під приводом гуманітарної або миротворчої місії».

У західній пресі навіть називається дата початку введення військ – 10 серпня. Цілком можливо, що керівництво України, отримавши інформацію про підготовку вторгнення, прийняло рішення зупинити наступ проти сепаратистів і перегрупувати сили. Про це ж побічно свідчить і заява прес-секретаря РНБО Лисенка про готовність дати «пряму відповідь» на вторгнення. 

Очевидно, що сили АТО не зможуть ефективно протистояти повномасштабному вторгненню, для цього знадобиться задіяти всі наявні в наявності підрозділу ЗС України. 

Розглядаючи східний напрямок як основний, необхідно не забувати й про наявність Придністровського анклаву, який виконує роль «троянського коня» на південно-західних рубежах України. Присутність у Придністров'ї контингенту російських військ, а також повністю прокремлівська політика Тирасполя роблять цей регіон потенційно небезпечним з точки зору можливого завдання удару по чорноморських портах України. 

У цих умовах командуванню ЗС України необхідно розробити план зі завдання попереджувального удару по Придністров'ю в разі вторгнення армії РФ. Саме існування такої загрози може охолодити гарячі голови в Кремлі й запобігти агресії Росії. 

Такі підсумки середи, 6 серпня, повідомляє на сайті «InfoResist» Олександр Степанченко.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів