Силовики контролюють більшу частину Слов'янська, терористи намагаються розбігатися, – «ІО» (відео)

09:46 2 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: euromaidan

Такі дані спільноти «Інформаційний Опір» повідомляє в п’ятницю її координатор – керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.


Відео: «Телеканал новин «24»

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук повідомляє сьогодні, 2 травня, на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook», що, за оперативними даними спільноти «Інформаційний Опір», діяльность якої він координує, в п’ятницю зранку в ході антитерористичної операції українським силовикам вдалося встановити контроль над більшою частиною Слов'янська на Донеччині, й що деблоковані блок-пости терористів та взятий під контроль телецентр в місті.

Згодом Тимчук повідомив, що терористи намагаються розбігатися, а основні осередки їх опору зафіксовані в південно-східній частині міста, й що в ході операції двома пострілами з ПЗРК ними збито вертоліт Мі-24 українських силовиків (другий вертоліт, який працював у парі, пішов). Тимчук також поінформував: «В районах Слов'янська, які залишаються під контролем терористів, останні проводять екстрену «експропріацію» особистого автотранспорту мешканців міста. Є підозри, що терористи почнуть спробу вирватися на ньому з блокованого міста. Серед залученого сепаратистами до терористичної діяльності дрібного криміналітету в Слов'янську спостерігаються панічні настрої. «Кримінальники, «працюючі» за гроші, не згодні йти на ризик і протистояти силовикам за «великі ідеї» Москви».

Ще згодом Тимчук повідомив, що в Слов'янську силовики замкнули «кільце» навколо основних сил терористів. З'явилася також інформація про те, що російські диверсанти, які орудують в місті і є «ядром» терористичних сил, мають намір пробиватися крізь оточення до кордону з Росією. Місцеві сепаратисти в цьому випадку будуть вирішувати свої проблеми самостійно.

Натомість виконувач обов’язків міністра внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив на своїй сторінці в інтернет-мережі «Facebook»:

«О 4.30 ранку почалася активна фаза АТО в районі Слов'янська – Краматорська. Силами підрозділів МВС, Нацгвардії, ЗС.

На поточний момент взяті під контроль 9 блокпостів терористів в міській межі Слов'янська. Місто узяте в щільне кільце.

Проти українських спецпідрозділів терористи відкрили вогонь із застосуванням важкого озброєння. У тому числі гранатометів і ПЗРК. Є загиблий льотчик і поранені.

Йде справжній бій з професійними найманцями. Терористи не гребують вести вогонь, ховаючись за мирними жителями Слов'янська, з житлових багатоквартирних будинків – знають про наказ підрозділам АТО не відкривати у відповідь вогонь із загрозою житловим об'єктам. Операція триває за планом».

Своєю чергою, кореспондент «Комсомольской правды» Алєксандр Коц повідомляє в «Twetter», що місто повністю заблоковано, що в небі працюють до 20 вертольотів, на околицях піхота, що терористи збили три вертольоти Мі-24 (перші дві з ПТУР, третю з РПГ), що поранено пілота одного з них, і що на цьому активна фаза операції закінчилася. А «Інтерфакс-Україна» цитує так званого «народного мера» й «лідер самооборони Слов'янська» В'ячеслава Пономарьова: «Ми збили два вертольоти, один пілот у нас в полоні. Ще один поки борсається в лимані. Одному з пілотів іншого вертольота вдалося втексти через поле. Ще один пілот загинув».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів