Суспільству треба вміти розрізняти соціологічні рейтинги та електоральні, – політолог у Львові

18:33 20 липня 2018 р.

Фото до новини

Оприлюднення фейкових результатів соціологічних досліджень рейтингів кандидатів у президенти свідчать про те, що в Україні не відбувається зростання соціальних і політичних сил суспільства.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 20 липня, під час засідання громадського прес-центру на тему: “Форсоване оприлюднення соцдосліджень про рейтинги кандидатів у президенти. Розбіжності в результатах: причини і наслідки”, яке відбулося у Львівському прес-клубі, повідомив політолог, докторант Інституту народознавства НАН України Ігор Марков.

- Я би назвав це довколаполітичною комерцією. На сьогодні всі кандидати в президенти приміряють свої публічні рейтинги з різними цілями та для різних використань. Чи то для парламентської кампанії, чи то для інших політичних кампаній. У кожному разі ці політичній рейтинги є лише політичним маніпулятивним просуванням свого імені, асоціювання свого імені з певними гаслами. Ці гасла та ідеї можуть постійно змінюватися, вони не виражають ніякої ідеології, ніякої сталої участі у політичному процесі з певною позицією. І далі відображають фрустрацію та фрагментацію  українського політикуму та розмивання основ політичної легітимності української державної влади. В цьому і є найбільш тривожна тенденція фейкових рейтингів, - вважає Ігор Марков.

На його думку, в гонитвіі за постійним та наполегливим оприлюдненням рейтингів політики забули про потреби держави.

- Ми маємо реальну загрозу хаосу, який може матиме непередбачувані наслідки для країни. В Україні після виборів може статися нелегітимний президент чи президент з низьким рейтингом, або невизнання результатів президентських виборів, - застерігає політолог і соціолог.

Водночас Ігор Марков погоджується, що ці рейтинги вже під час виборів можуть вплинути на думку тих осіб, які ще не визначилися.

- Якщо рейтинг подається так, ніби це вже кінцеве рішення, на фінішній прямій він додасть до рейтингу кандидата частину голосів. Люди голосуватимуть за того, хто виглядає більш-менш реальним переможцем. Тим більше, що жоден з кандидатів не дає твердої надії на майбутнє, - каже Ігор Марков.

Докторант Інституту народознавства НАН України також нагадав, що існують соціологічні рейтинги, які показують - якому кандидатові виборці симпатизують, та електоральні, які показують - за кого ж реально голосуватимуть.

Заступник голови Львівської обласної організації партії «Наш край» Ростислав Вишатицький підрахував за соціологами, що приблизно 48,8 відсотка виборців політикою не цікавиться.

- Їх цікавить якою буде ціна на газ, безпека дітей у школі, як “запхати” дитину у садок і чи подорожчає морква. Натомість нинішні рейтинги – це коли боксери перед боєм на рингу показують свої м’язи. Мені здається, що ці рейтинги – замовні, - говорить Ростислав Вишатицький.

 


Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів