Сто років тому поляки і українці перемогли російських більшовиків під Варшавою

15:35 28 липня 2020 р.

Фото до новини

Сторіччя перемоги над більшовиками Польща відсвяткує урочистим військовим парадом у Варшаві та різноманітними подіями, що відбуватимуться по всій країні.

Про це повідомляє DailyLviv з посиланням на Українську службу Польського радіо. Сторіччя «Дива на Віслі» проходитиме під гаслом «Варшавська битва 1920 — польська перемога заради волі Європи». Кульмінаційним пунктом урочистостей буде військовий парад за участю польської армії та союзних сил, який 15 серпня пройде вулицями Варшави. 

За словами міністра національної оборони Польщі Маріуша Блащака, Варшавська битва — це важливий елемент польської національної спадщини. «Пам’ять про цю переможну битву (Варшавську битву1920 року), про добровольців, які стали готові до бою, коли Річ Посполита була в потребі, формує ставлення сьогоднішніх солдатів польської армії»,— заявив міністр національної оборони під час пресконференції, що присвячена була відзначенню роковин Варшавської битви.

Як наголосив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак, 100-річчя Варшавської битви – це велика подія, перемога, що «настала буквально відразу після здобуття незалежності Польщі». «Наші предки чинили опір навалі комуністичної Росії, вони врятували Польщу, врятували нашу державність, а також врятували всю Європу від російського комунізму», - наголосив Блащак.

У свою чергу віце-прем'єр, міністр культури і національної спадщини Польщі Пйотр Ґлінський повідомив, що з нагоди сторіччя ювілею «Дива на Віслі» в Польщі з'явиться мережа сучасних музеїв. Глава відомства оголосив, що частина з них ще будується, а деякі вже працюють. Зокрема Музей Юзефа Пілсудського в містечку Сулеювек буде відкритий приблизно через два тижні.

«14 серпня, за день до найголовнішої дати, ми відкриємо Музей Юзефа Пілсудського. Це дуже важливий захід. У цю установу було вкладено понад 250 млн злотих, а це понад 55 млн євро », - сказав міністр Ґлінський.

Події з нагоди сторіччя Варшавської битви, зокрема конкурси, покази фільмів тощо, відбуватимуться по всій Польщі.

Варшавська битва («Диво на Віслі», 13—25 серпня 1920) – це вирішальна битва Радянсько-польської війни 1919—1921 років, у результаті якої Польська Республіка зуміла відстояти незалежність, завдавши поразки військам СРСР. Союзником польських військ були українські військові з'єднання УНР.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів