США заморозили торгову й військову співпрацю з Росією до вирішення її конфлікту з Україною (відео)

09:30 4 березня 2014 р.

Фото до новини


Фото: vk.com/lviv1256

Про це йдеться в офіційній заяві Управління торгового представника Сполучених Штатів.


Відео: «Телеканал новин «24»

Як передає сьогодні, 4 березня «BBC Україна», він повідомив у вівторок: «Ми відклали укладання будь-яких двосторонніх торговельних та інвестиційних договорів з урядом Росії, які перебувають у розробці в рамках програми з поглиблення торговельних та комерційних зв'язків». 

Раніше стало відомо про те, що через ситуацію навколо України США перервали і військові контакти з Росією. Зокрема, тимчасово припиняють усі спільні навчання, переговори, візити та конференції, зазначено у заяві військового відомства США.

У ній речник Пентагону, контр-адмірал Джон Кірбі повідомив:«Ми закликаємо Росію до деескалації кризи в України, а російські війська у Криму – до повернення на бази, як вимагається згідно з угодами, що регулюють перебування Чорноморського флоту Росії у Криму». Водночас у Пентагоні зазначили, що через події в Україні стратегія збройних сил США в Європі і Середземномор'ї не зазнала жодних змін.

Натомість президент США Барак Обама заявив напередодні журналістам у Вашингтоні: «Я вважаю, що переважно усі країни світу солідарні з тим, що вжиті Росією кроки є порушенням суверенітету України і норм міжнародного права». За його словами, «Москва зайняла хибну сторону щодо питання» України.

Умови Росії

Тим часом Росія назвала умови переговорів із Заходом щодо України, котрі, як передають російські інформаційні агентства, повідомило неназване джерело в МЗС Росії: «Росія у найближчі дні обговорюватиме зі своїми міжнародними партнерами ситуацію навколо України та шляхи виходу з кризи. Принциповими для російської сторони є дві умови: виконання угоди від 21 лютого, яка включає у себе проведення конституційної реформи, створення коаліційного уряду. У цьому переговорному процесі повинні бути представлені усі політичні сили України».

Однак у ході засідання Ради Безпеки ООН представник США у ній Саманта Павер заявила, що умов угоди не дотримався Віктор Янукович.

Санкції та ізоляція

Раніше президент Обама заявив, що США планують економічні та дипломатичні санкції з метою ізоляції Росії, якщо вона не скасує вторгнення до Криму. Серед іншого, Держдепартамент США говорив про заборону на видачу віз і заморожування активів російських державних установ та приватних інвесторів, проте не називав конкретних термінів. Було скасовано кілька раніше запланованих зустрічей з приводу торговельних угод, а тепер співпраця в економічній сфері повністю заморожена.

У понеділок країни «Великої сімки» у спільній заяві засудили вторгнення Росії на територію України і скасували підготовку до саміту «Великої вісімки» у Сочі, запланованого на червень цього року. У заяві «Великої сімки» стверджується: «Ми, лідери Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії, США, а також президент ЄС і президент Єврокомісії, спільно засуджуємо очевидне порушення Російською Федерацією суверенітету та територіальної цілісності України», 

У заяві підкреслили, що підготовка до саміту G8 призупиняється: «Зазначимо, що дії Росії в Україні також порушують принципи і цінності, на яких ґрунтується діяльність «Великої вісімки» та «Великої сімки». Таким чином, ми вирішили поки призупинити нашу участь в діяльності, пов’язаній з підготовкою запланованого саміту Великої вісімки в Сочі у червні, поки обставини не зміняться на такі, за яких змістовна дискусія стане можливою».

Про це повідомляє сьогодні, 4 березня, «BBC Україна». Натомість «Радіо Свобода» інформує у вівторок:

«В Україні у вівторок перебуватиме державний секретар США Джон Керрі, який змінив свій графік подорожей із огляду на останні події у Криму. Напередодні візиту у Держдепартаменті США заявили, що готують щодо Росії санкції і їх, найімовірніше, запровадять уже найближчим часом.

Сам Джон Керрі раніше заявив, що своїми діями на території України Росія наражається на серйозні наслідки для своєї економіки. Експерти вважають, що Вашингтон може спонукати країни ЄС переглянути або й припинити свою співпрацю з компанією «Газпром», що зруйнує економіку Росії.

Зокрема, в ефірі телеканалу АВС державний секретар США Джон Керрі наголосив напередодні візиту в Україну: «Росія обрала шлях агресії, незважаючи на безліч інших способів потурбуватися про російськомовних громадян в Україні, якщо для цього є реальні підстави. Росія напрошується на дуже серйозні наслідки для торгівлі, для інвестицій – на замороження активів, запровадження візових обмежень. На заходи з боку світової спільноти. Розглядаються всі можливі заходи, безсумнівно. Росія повинна розуміти, що все серйозно. Не можна просто взяти і поводитися так у 21-му столітті, не можна вдавати, ніби життя триває, як і раніше».

За словами очільника американського зовнішньополітичного відомства, Росія ризикує ізолювати себе у глобальному масштабі і тоді за агресію платитиме економіка, а відтак, громадяни. 

Больова точка

голова комітету економістів України Андрій Новак припускає, що США можуть спонукати країни Європейського союзу змінити свою політику на енергетичному ринку, відтак пояснює: «При всій віртуальній великомасштабності російської економіки, у неї є точка, удар по якій розсипле всю російську економіку. Ця точка називається «Газпром». Достатньо європейським споживачам «Газпрому» переглянути всі контракти у бік зменшення, або, взагалі, розірвання, а також переглянути усім партнерам «Газпрому» свою співучасть у проектах обхідних газопроводів – Північний і Південний потік». 

Андрій Новак вважає, що такі дії могли б призвести до ланцюгової реакції, яка зруйнує цілу низку енергетичних компаній і банківську систему Росії. На його думку, Кремль вже міг зробити висновки з того, як у понеділок світові гравці, присутні на фінансовому ринку Росії, почали позбавлятися від активів російських компаній та банків, чим знецінили їх на 10 відсотків.

США мусять виступити лідером – Палій

Утім, політолог Олександр Палій вважає, щоРосія нині перебуває під керівництвом людей, які не сприймають ніяких аргументів, крім сили, відтак пояснює: «Грубої сили у росіян явно менше, ніж у Сполучений Штатів, і явно менше, ніж у її європейських союзників. Тому, враховуючи, що відбувається шантаж не просто України, а шантаж усього світового порядку, США мусять виступили лідером і продемонструвати власну силу. Оптимальним було б направлення в Україну військових підрозділів Сполучених Штатів та їхніх союзників по НАТО для охорони в Україні об’єктів атомної енергетики та інших. Тоді ця агресія захлинеться дуже швидко».

Раніше Керрі заявив, що «США будуть надалі діяти дипломатично». Між тим, США, Німеччина, Франція, Великобританія, Італія, Канада та Японія заморозили підготовку до саміту «Групи восьми», запланованого на червень у Сочі. 

Північноатлантичний союз тим часом попередив Росію, що її воєнні дії проти України суперечать міжнародному праву. Північноатлантична рада НАТО засудила воєнну ескалацію Росії у Криму і висловила глибоке занепокоєння дозволом російського парламенту на використання воєнної сили Росії в Україні. 

За останніми повідомленнями з Вашингтона, через останні події США тимчасово зупинили військове співробітництво з Росією, а також торговельні й інвестиційні переговори. Про це повідомили у Пентагоні й Управлінні торгового представника США».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів