США не хочуть тренувати батальйон «Азов»

15:02 12 червня 2015 р.

Фото до новини

Палата представників США (нижня палата конгресу) одноголосно підтримала поправку до закону про військові асигнування конгресмена-демократа Джона Кон'єрса, згідно з якою американським військовим забороняється тренувати добровольчий український батальйон «Азов» Нацгвардії України.

Палата також ухвалила іншу поправку 86-річного пана Кон'єрса, що забороняє уряду США поставляти портативні зенітно-ракетні комплекси в Україну та в Ірак. Перспективи цих ініціатив у сенаті США (верхній палаті конгресу) поки що не визначені. Незрозуміло також, як їх сприйме Білий дім, який повинен ухвалити закон, щоб він набув чинності, тому перемога пана Кон'єрса ще не принесла кардинальних змін. Про це повідомила ВВС.

Це надзвичайно важлива тенденція. Конгресмен закликав палату заборонити членам уряду мати справу з "Азовом" і аналогічними формуваннями ще в травні минулого року, але республіканці, які там домінують, поклали відповідну резолюцію під сукно. Пан Кон'єрс є найстарішим членом конгресу як за віком, так і за стажем: він представляє свій Мічиганський округ у його нижній палаті з 1965 року. Він також один з найбільш лівих законодавців США, засновник і провідник Афро-американської фракції палати, член її Прогресивної фракції і фракції "Піти з Афганістану!".

"Азов" є одним з десятків добровольчих формувань, які борються із збройними прихильниками самопроголошених ДНР і ЛНР на сході України. Він налічує, за різними даними, від 500 до 1000 бійців. Американці тренують підрозділи "Азова" та інших батальйонів української Нацгвардії під Львовом.

Оголошуючи ухвалення своєї поправки, пан Кон'єрс посилався на низку публікацій, в яких ідеологія батальйону характеризується як неонацистська. Зокрема він цитував статтю Тома Парфітта "Українська криза: неонацистська бригада бореться із проросійськими сепаратистами", опубліковану 11 серпня 2014 в лондонській Telegraph.

За словами автора, підрозділи на кшталт "Азова" "мають навіювати на Європу жах... Офіційно вони підпорядковуються міністерству внутрішніх справ, але їхнє фінансування непрозоре, підготовка неадекватна, а ідеологія нерідко непокоїть".

"Азов" використовує неонацистський символ "Вольфсангель" ("Вовчий гак") на своєму прапорі, і бійці батальйону відкрито сповідують перевагу білої раси або є антисемітами", - продовжує пан Парфітт. Як зауважує пан Парфітт, "уряд України не схильний каятися через те, що використовує неонацистів".

"Найважливіше - це їхній дух і прагнення зробити Україну вільною і незалежною, - відповів йому Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. - Людина, яка бере до рук зброю і йде захищати батьківщину, - це герой. Її політичні погляди - це її особиста справа".

Батальйони на кшталт "Азова", сказав пану Парфітту нью-йоркський професор Марк Галеотті, небезпечні тим, що вони стають "магнітами" для "агресивних маргіналів з усієї України та з-за кордону". За словами пана Галеотті, так формується "отруйна спадщина" війни.

У вересні минулого року кореспондент Washington Post Ентоні Файола помітив свастику над ліжком одного з новобранців "Азова". Комвзводу на прізвисько Кірт відмахнувся від свастики і сказав американцю, що вона не обов'язково відображає ідеологію свого власника. За його словами, добровольці, нерідко підлітки, іноді запозичують екстремістську символіку і поняття з романтичних міркувань. Головне завдання батальйону, заявив Кірт, - це відбивати російську агресію.

Конгресмен Кон'єрс також згадав статтю "Скільки неонацистів підтримують США в Україні?", яку нещодавно надрукували на ліберальному сайті The Daily Beast Вілл Кетхарт і Джозеф Епстайн.

"Не всі члени українських націоналістичних підрозділів, яких тренують США, мають нацистські татуювання, і не всі сповідують фашизм, - починають автори. - Але їх доволі багато, і це викликає занепокоєння".

Вони відзначають, що деякі бійці "Азова" носять жовті пов'язки із подобою свастики, хоча багато з них заперечують, що це свастика, стверджуючи, що це з'єднані N і I, що позначають "національну ідентичність". Кетхарт і Епштейн вважають це пояснення непереконливим, особливо в світлі ідеології засновника "Азова" пана Білецького, "який створив у 2008 році неонацистську групу Соціал-національна асамблея (СНА)", разом з якою заснував "Азов".

Виходить, пишуть вони, що "уряд США свідомо навчає і озброює українських неонацистів у складі ультранаціоналістичних формувань серед білого дня, в нестабільній країні із невизначеним майбутнім". "На це витрачається 19 млн доларів американських платників податків. Ми всі за це платимо. Заперечувати це не можна", - пишуть автори статті в The Daily Beast.

Озброївшись цими цитатами, пан Кон'єрс і його колега республіканець Тед Йохо проштовхнули через палату представників зазначену резолюцію. "Стережіться непередбачених наслідків!" - закликав конгресменів Джон Кон'єрс і переміг.

Цікаво, що навесні цього року віце-президент Єврейської конфедерації України Йосип Зісельс заявив публічно про таке: "Ми не рахуємо, скільки євреїв було на Майдані, але знаємо, що багато з них потім пішли на фронт. Найпарадоксальніше, що частина з них воює в батальйоні "Азов" поруч з радикальними націоналістами. Крім того, на сході країни воюють і хлопці з ізраїльськими паспортами. Це добровольці, які навчають наших солдатів. Ізраїль вже майже 100 років воює, і досвід - це найцінніше, що він може передати".

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів