«Соціоінформ» назвав лідерів у 117 виборчому окрузі

16:58 16 липня 2019 р.

Фото до новини

За соціологічними дослідженнями Українського центру дослідження громадської думки «Соціоінформ», у 117 виборчому окрузі лідирує партія «Голос» та мажоритарниця Оксана Юринець.


Відео: Львівський прес-клуб

Про це сьогодні, 16 липня, під час пресконференції на тему: «Представлення результатів вивчення електоральних настроїв львів'ян у ВО №117», яка відбулася у Львівському пресклубі, повідомила директорка Українського центру дослідження громадської думки «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак.

- Дослідження проводили з 5 до 10 липня. Було опитано тисячу респондентів. Опитування показало, що близько 90 відсотків мешканців 117 виборчого округу декларують прийти на вибори. Але з досвіду ми знаємо, що цей показник є доволі оптимістичним. Такої високої явки у Львові, як правило, не буває. Але наш прогноз: явка буде такою, як і завжди. Ми не очікуємо зниження явки виборців через літо та пору відпусток, - констатує вона.

Отож, виборці 117 округу віддають перевагу партії «Голос». За неї готові голосувати 20,3 відсотки опитаних. Наступною йде «Європейська солідарність» з 18 відсотками голосів. І на третьому місці з 15,3 відсотками симпатії - «Слуга народу». 

- Також п’ятивідсотковий бар’єр долають «Самопоміч» та «Батьківщина», - каже Наталія Зайцева-Чіпак. 

Водночас, що ближче до виборів, то більше скорочується відсоток виборців, які ще не визначилися. Таких соціологи виявили тільки 11 відсотків. 

- Що стосується мажоритарників, то тут першість належить Оксані Юринець. Її підтримують 18 відсотків виборців. На другому місці – Ярослав Рущишин з показником – 15,9 відсотків. І трійку завершує Роман Фединяк від «Слуги народу» з показником – 10 відсотків. Тарас Стецьків, за нашими даними, набирає 7,4 відсотки. Однак, слід зазначити, ще чверть виборців не визначилася зі своїм вибором. Ці люди будуть впливати на електоральні симпатії, - наголосила соціолог. 

Вона також зауважила, що Оксану Юринець та Ярослава Рущишина більше підтримують жінки, ніж чоловіки. А ось Роман Фединяк більше подобається чоловікам, ніж жінкам. 

Якщо звернути увагу на вік виборця, то Оксані Юринець більше довіряють мешканці віком від сорока і старше. Причому, що старший виборець, то більше він готовий голосувати саме за чинну депутатку. Натомість Романа Фединяка найбільше готова підтримати молодь. А виборці старшого віку майже зовсім не вірять йому. Ярославу Рущишину готові віддати свої голоси як молодь, так і старші виборці. 

Також Наталія Зайцева-Чіпак зауважила, що рейтинги кандидатів дуже залежать від рейтингів партій.

- Хоча Оксана Юринець йде як самовисуванка, але її асоціюють як представницю партії Порошенка досі. Тому що вона, свого часу, йшла від цієї партії, - каже соціологиня. 

Коментуючи результати соціологічного опитування, доктор політичних наук Микола Бучин зауважив, що результати соціології можуть вплинути на думку навіть тих виборців, які стверджують, що вже визначилися.

- Виборець не хоче бути серед тих, хто програв. І якщо він бачить, що його кандидат не виграє, він хоче щоби його голос впливав на результат, то може змінити своє вподобання. Тому важливо знати про правдиву соціологію та псевдосоціологією. Правдиву соціологію можна впізнати за чітко відомою методикою проведення соціології, тут відомі виконавці та замовники, - зауважив він. 

На думку Миколи Бучина, щойно оприлюднена соціологія відповідає критеріям правдивої соціології. 

Наталія Зайцева-Чіпак наголошує, що неможливо регулювати оприлюднення результатів соціологічних опитувань законодавчо.

- У країнах зі сталою демократією та сталими правилами гри це було би доцільно. А в Україні це буде мати ознаки цензури. Одним соціологічним агенціям будуть дозволяти, іншим – ні. Крім того, неможливо втримати інформацію. Ну що ви будете робити, якщо хтось оприлюднить рейтинги у себе в соціальній мережі. Єдине що ми можемо зробити, так це навчити виборців правильно читати дані, правильно визначати, чи ці дані заслуговують на довіру і наскільки можна їм довіряти, - пояснює вона. 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів