Сотні львів’ян вимагали біля генконсульства Росії звільнити Надію Савченко (відео, оновлено)

22:54 8 березня 2016 р.

Фото до новини


Фото: Ярослав Тимчишин / «Gazeta.ua»

Бійці Національної гвардії не дали активістам змінити триколор на Державний Прапор України.

Львів`яни масово вийшли на головний проспект міста, щоб підтримати українську льотчицю – в’язня російських окупантів Надію Савченко. Розпочавшись біля пам’ятника Тарасові Шевченку, акція продовжилась під стінами генерального консульства РФ в обласному центрі.

Організатор акції, голова центру «Жіночі перспективи» Любов Максимович, заявила: «Ми мусимо добитися того, щоб Савченко звільнили живою, тому що вона – наша совість і гідність, а крім того, з її поверненням в Україну політична ситуація в нас значно покращиться».

За її словами, 9 березня, у день суду над Савченко, з 8 ранку львів`яни влаштують Twitter-шторм з хештегом #FreeSavchenko, а вдень вони закликають усіх небайдужих у всьому світі вийти на масові акції на підтримку української Жанни Д`Арк.  Учасники акції повісили на паркан дипустанови плакати з гаслами «Хай живе Надія!», «Свободу Надії Савченко!», «Поверніть Україні Надію!».

Про це повідомив сьогодні, 8 березня, з місця події кореспондент агенції «Укрінформ». Натомість радіожурналіст розповіла у вівторок:

«Акція на підтримку Надії Савченко у Львові розпочалася перед пам’ятником Шевченку на проспекті Свободи, де відбувся мітинг, на якому виступити могли всі охочі. Люди тримали у руках плакати із написами «Свободу Надії Савченко», «Поверніть Україні Надію», «Хай живе Надія» та «FreeSavchenko». Деякі обурювалися, що на акцію прийшло небагато людей.

Опісля активісти вирушили до Генерального консульства Російської Федерації. Незважаючи на те, що сьогодні там вихідний, люди хотіли все ж висловити свою позицію. Зокрема, вигукували: «Геть москалів з України! Хай відпустять Надію, Надію Савченко, нашу Надію! Негайно відпустити, щоб вона не померла з голоду!».

На огорожі консульства, прилеглих деревах та стовпах розвісили плакати та фотографії Савченко, на брамі висить український прапор. Підтримати полонену льотчицю прийшли й народні депутатки Оксана Юринець та Ганна Гопко. Також взяв участь Володимир Парасюк зі своїми помічниками. Деякі активісти звинувачували політиків у бездіяльності.

Ганна Гопко закликала не політизувати захід: «Я б не хотіла, щоб ми перетворили цю акцію на з’ясовування політичних баталій! Дуже важливо, особливо тут, стоячи перед російським генконсульством, показати, що українці вміють домагатися свого. І українці сильні, нездоланні!».

Володимир Парасюк звернув увагу, що над консульством досі майорить триколор, а у Львові працює російський бізнес: «У нашому рідному Львові все ж є ті, які толерантно дивляться в бік Росії. Я хочу звинуватити того генерала, який зараз привів Національну Гвардію охороняти Російське Консульство. Я хочу звинуватити тих, що зараз тут майорить цей ганебний російський прапор. Я хочу запитати, чи толерантно відносяться зараз в російських катівнях до наших політв’язнів? Ні, не толерантно! А від нас вимагають толерантності!».

Змінити прапор на український не дали бійці Національної гвардії, які охороняли вхід до консульства. Стверджували, що у будівлі нікого немає, а пустити на подвір’я активістів, щоб ті змінили прапор, не можуть.

Частина людей закликали до радикальних дій, стверджуючи, що такі акції результату не принесуть: «Вони не з народом, вони знову за владу! Якщо нема там нікого, чому прапор висить? Зніміть той прапор!». «Нам треба такої, як у французів: «Ідемо на захист Батьківщини!о». Проти нас кривава диктатура, проти нас кремлівський карлик! Досить ніжно і м’яко просити в Бога! Треба брати свободу, треба визволяти своїх в’язнів!».

Проте обійшлося без провокацій. На мітингу не було жодної партійної символіки, навіть відповідного озвучення. В кінці разом заспівали гімн України.

Проте частина людей таки залишилися, надалі вимагаючи змінити триколор на український прапор або взагалі закрити російське консульство у Львові. Народні обранці залишились на місці, доки люди остаточно не розійшлися, аби не допустити подальших провокацій.

Завтра о 12 годині перед пам’ятником Шевченку на проспекті Свободи відбудеться ще одна акція в підтримку полоненої Надії Савченко».

Про це повідомили сьогодні, 8 березня, на «Громадському радіо».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів