Сноуден не видавав секретів спецслужбам Росії та Китаю

11:14 18 жовтня 2013 р.

Екс-працівник американських спецслужб Едвард Сноуден запевнив, що не привозив до Росії секретних документів і не передавав російській розвідці жодних важливих відомостей. В інтерв'ю газеті The New York Times Сноуден сказав, що всі наявні у нього матеріали він віддав журналістам у Гонконгу перед вильотом до Москви, не залишивши собі копій.

За словами викривача програм електронного стеження, він не став везти документи до Росії, бо цей крок не слугував би суспільним інтересам. Як повідомляє американське видання, Сноуден відповідав на запитання по інтернету в зашифрованому вигляді минулого тижня.

Едвард Сноуден в інтерв'ю також зазначив, що був в змозі захистити секретні документи від китайських спецслужб, бо вивчив принципи діяльності розвідки цієї країни під час роботи в Агентстві національної безпеки (АНБ). "Вірогідність того, що росіяни чи китайці отримали будь-які документи, дорівнює нулю", - сказав він.

Раніше американська влада проявляла стурбованість у зв'язку з тим, що секретні документи могли потрапити до рук іноземних розвідок. Однак, на думку Сноудена, влада США знає, що він насправді не співпрацював ні з Росією, ні з Китаєм.

За словами Сноудена, розкривши інформацію про масштабне програму стеження за користувачами інтернету, він діяв в національних інтересах США. "Ці незаконні секретні програми становлять набагато більшу небезпеку, ніж розкриття інформації про їхнє існування", - пояснив колишній співробітник АНБ.

Як зазначив Едвард Сноуден, рішення розголосити секретну інформацію назріло у нього давно - ще з часу роботи технічним спеціалістом відділення ЦРУ в Женеві. Сноуден розповів, що, працюючи в Швейцарії у 2008-2009 роках, він виявив низку вразливих місць у програмному забезпеченні спецслужби і доповів про них начальству. Однак йому порадили не займатися цим питанням. Таке ставлення переконало Сноудена у марності спроб порушувати перед начальством питання правомірності програм стеження.

Крім того, колишній технічний працівник американських спецслужб, за його визнанням, побоювався помсти керівництва. Як вважає Сноуден, якби він скаржився на проблеми в установленому порядку, його зусилля "назавжди поховали б", а його самого "дискредитували і знищили". За його словами, "система не працювала", і про зловживання треба було доповідати тим, хто їх вчиняв.

Сноуден визнав, що наслідки його вчинку виявилися більш масштабними, ніж він припускав. Він підкреслив, що не контролював того, як журналісти викладали передані ним відомості.

Як повідомлялося, розшукуваний США екс-співробітник ЦРУ Сноуден з 23 червня перебував у транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво". У США Сноуден звинувачується у розголошенні секретної інформації. Його американський паспорт було анульовано, тому він не міг залишити транзитну зону "Шереметьєво". Сноуден звернувся до Федеральної міграційної служби РФ із запитом про надання тимчасового притулку в Росії.

Білий дім наполягав на поверненні Сноудена до США. 1 серпня Сноуден отримав тимчасовий притулок в Росії терміном на рік. Про це пише Newsru.ua.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів