Скільки коштує українським телеканалам глядач

13:19 1 грудня 2021 р.

Фото до новини

Зазвичай медіа-бізнес ‒ це конвертація уваги аудиторії в доходи від рекламних контрактів. Експерти Центру журналістики Київської школи економіки та компанії YouControl у спільному дослідженні проаналізували, скільки грошей витрачають власники провідних українських телеканалів на 0,01 пункту рейтингу.

За даними Всесвітнього індексу свободи преси, Україна входить до переліку країн з "проблемною ситуацією". Як зазначається, попри помітні успіхи, все ще "зберігається жорсткий контроль олігархів над ЗМІ", а також фактор "інформаційної війни з Росією". Через це Україна досі залишається в другій половині рейтингу (97/180). При цьому відзначається "різноманітний медіаландшафт". Хто і скільки за нього платить в сегменті телебачення та як це корелюється з реальними рейтингами каналів? Детальніше про це ‒ у спільному дослідженні Директора Центру журналістики Київської школи економіки, Андрія Яніцького та доктора економічних наук, фінансового аналітика YouControl, Романа Корнилюка. Dailylviv.com подає скорочений варіант про це дослідження.

Зазвичай медіа-бізнес ‒ це конвертація уваги аудиторії в доходи від рекламних контрактів. Ринок реклами в Україні не є предметом цього дослідження, тому висновків щодо мети утримання великих медіа-холдингів та більш скромних інформаційних каналів не робитимемо. Мета цього дослідження в іншому ‒ на основі аналізу фінансових даних компаній-власників оцінити ефективність витрат українських телеканалів на одну соту долю пункту рейтингу.

Ціна частки рейтингу

Експерти Центру журналістики Київської школи економіки та компанії YouControl проаналізували, як багато грошей витрачають юридичні особи, які є власниками провідних українських телеканалів. Завдяки відкритим даним Індустріального телевізійного комітету від дослідницької компанії Nielsen вдалося порівняли ці витрати з усередненими рейтингами телеканалів за 10 місяців 2020 року. Таким чином, медіанне значення витрат на 0,01 пункту телевізійного рейтингу складає 10,2 млн грн, середнє ‒ 13,2 млн грн (без урахування аномальних значень ‒ максимального та мінімального показника).

Витрати та рейтинги досліджуваних телеканалів


Це дослідження базується на гіпотезі, що телеканали надають правдиві цифри у своїх фінансових звітах. Аномалії в звітності у перерахунку на соту частку рейтингу в будь-яку сторону можуть свідчити про те, що звіти подаються не на повну суму реальних витрат. Або, що юридична особа витрачає гроші не тільки на утримання телеканалу. Можливо також, що сама телекомпанія переживає етап запуску або перезапуску, що відображається на витратах у сторону збільшення (закупівля обладнання, контенту, тощо).


Рейтинг ефективності витрат телеканалів на 0,01 пункту рейтингу

На сьогодні, це перша спроба визначення медіанного та середнього значення витрат телеканалів на 0,01 пункту телевізійного рейтингу. Дослідження має на меті щороку вдосконалюватися та оновлюватися.

Висновки

Аномально низькі або аномально високі значення у порівнянні з середніми показники формальних витрат можуть свідчити про різне. Наприклад, що власники телеканалу використовують цю юридичну особу ще й для інших бізнесів. Або, що власник медіа на даному етапі його діяльності активно інвестує у розвиток компанії, купує техніку, автотранспорт тощо. Або, якщо формальні витрати низькі, що більшу частину витрат власник проводить через іншу юридичну особу або нелегально.

Середні витрати на залучення 0,01 пункту рейтингу без урахування мінімального та максимального показника становлять 13,2 млн грн. Пряма кореляція спостерігається для каналів із рейтингом вище 0,1. Для каналів з середнім рейтингом RAT% нижче 0,1 кореляція між рейтингом і витратами відсутня. Тобто чим популярнішим є телеканал даної категорії, тим більше витрат йому приходиться здійснювати в розрахунку на 0,01 свого рейтингу. 

Які канали витрачають найбільше і найменше на 0,01 рейтингу

Через виявлені великі відхилення у витратах на одиницю рейтингу та брак більш детальних фінансових даних, поки що, немає можливості повністю довіряти фінансовій звітності телекомпаній. Власникам телеканалів варто оформлювати ЗМІ на окрему юридичну особу та розкривати свою детальну фінансову звітність на сайті телеканалу. Це сприятиме прозорості діяльності та зростанню довіри до медіа. 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів