Шанси України на підписання Угоди про асоціацію з ЄС без вирішения проблеми Тимошенко вкрай низькі

10:13 20 вересня 2013 р.

Фото до новини

Представники країн – членів Євросоюзу спростували заяви низки українських ЗМІ.

21 жовтня Рада Євросоюзу на рівні глав МЗС повинна прийняти рішення про можливість підписания Угоди про асоціацію з Україно. Якщо до цього часу українська влада не виступить з іниціативою про звільнення екс-прем’єра Юлії Тимошенко, то частина міністров не підтримає підписанння, запевнили київську газету «Коммерсантъ-Украина» високопоставлені співрозмовники в різних органах Євросоюзу.

Як відомо, дане рішення повинно прийматися консенсусом. Наявність голосів «проти» буде означати, що Рада ЄС не дала згоди.

Зокрема, на поступки в питанні про Тимошенко не готова йти Німеччина. «Українські ЗМІ чомусь пишуть, що після українсько-російської торгової війни Німеччина пом'якшила позицію, і Ангела Меркель більше не наполягає на звільненні Юлії Тимошенко. Це абсолютна неправда», – пояснює інформоване джерело.

Окрім того, довірена особа Меркель і глава комітету ЄП Елмар Брок зазначає, що без вирішення проблеми екс-прем'єра «підписання, схоже, не буде».

«Європейський суд з прав людини підтвердив, що Юлія Тимошенко потрапила до в'язниці незаконно. При цьому вона – лідер політичної сили, що входить в сім'ю Європейської народної партії, членами якої є Ангела Меркель і президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу. Чи варто очікувати, що угоду буде підписано, якщо їхня соратниця незаконно кинута за ґрати? Ми розуміємо, наскільки важливо підписати УА в непростій ситуації, пов'язаній з впливом Росії, але українці повинні дати нам можливість для підписання!» - висловився він.

На поступки з цього питання готові йти тільки представники Польщі та Литви, уточнив віце-президент ЄП Яцек Протасевич. Але й він наголошує, що позиція деяких політиків залишається непохитною.

При цьому європейська сторона залишилася задоволена виконанням інших умов для Угоди, зазначивши, що «на початку року все виглядало погано». Окрім того, за словами співрозмовника з Європейської служби зовнішніх дій, виникнення конфлікту з Росією дало ще один поштовх для української євроінтеграції.

«На початку року все виглядало погано, але в останні місяці Україна почала працювати. Ми стрімко наближаємося до того моменту, коли – як у відомому прислів'ї – склянка буде наполовину повна. Таке враження, що за всіма критеріями, за винятком справи Юлії Тимошенко, буде досягнуто відчутний прогрес», – поділився він.

dailylviv.com

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів