Секретар РНБО вимагає анулювати ліцензію телеканалу «Інтер»

17:30 2 січня 2015 р.

Фото до новини


Фото: unian.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов написав листа голові Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрію Артеменку з вимогою анулювати ліцензію телеканалу «Інтер» за трансляцію в новорічну ніч виступів антиукраїнських діячів російської естради.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов написав листа голові Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Юрію Артеменку з вимогою анулювати ліцензію телеканалу «Інтер» за трансляцію в новорічну ніч виступів антиукраїнських діячів російської естради. Скан-копію листа оприлюднено на сайті РНБО. У ньому Олександр Турчинов заявив:

«Звертаю вашу увагу на діяльність вітчизняного телеканалу «Інтер», який у своїй програмній політиці постійно і відверто нехтує національними інтересами України.  Яскравим проявом цього стала трансляція у ніч з 31 грудня 2014 року на 1 січня 2015 року низькопробних виступів громадян Російської Федерації, що неприховано підтримують терористичну діяльність на сході України та схвалюють протиправну агресивну політику нинішнього керівництва Кремля».

Така ситуація не тільки не сприяє консолідації українського суспільства навколо захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України, але й ображає почуття переважної більшості українських громадян. Прошу невідкладно розглянути зазначену ситуацію і вжити у межах компетенції вичерпних заходів, зокрема анулювання ліцензії телеканалу «Інтер»… з метою унеможливлення у подальшому подібних деструктивних проявів».

Повідомляючи про це сьогодні, 2 січня, інформаційна агенція УНІАН додає також:

«На телеканалі «Інтер» у новорічну ніч транслювався запис новорічної програми, в якій виступив, зокрема, депутат Держдуми Росії, співак Йосип Кобзон, оголошений в Україні персоною нон-грата. В цій же програмі лунали пісні у виконанні інших російських «зірок», які публічно висловлювалися на підтримку сепаратистів на сході України. У жовтні 2014 року Кобзон незаконно перетнув кордон України і на виступі в Донецьку представив так званий «гімн» для сепаратистів.

Новорічний концерт на «Інтері» викликав резонанс. Зокрема міністр культури В’ячеслав Кириленко заявив, що пропонуватиме уряду ухвалити рішення про припинення сигналу телеканалам, які популяризують «путінських арт-пропагандистів».

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що домагатиметься поширення на ЗМІ поняття «персона нон-грата» та ініціюватиме відповідний законопроект. Позбавити «Інтер» ліцензії також вимагає Комісія з питань поширення і демонстрації фільмів при Держкіно. Водночас телеканал «Інтер» заяви щодо свого новорічного ефіру вважає провокацією та політичним тиском.

Сьогодні голова Нацради Артеменко повідомив, що питання про дотримання законодавства телеканалом «Інтер» під час новорічного ефіру буде порушене на найближчому засіданні, яке заплановане на 15 січня.

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті інформаційної агенції УНІАН. Натомість у прес-службі Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення інформують сьогодні, 2 січня, в повідомленні «Єдиний план захисту українського інформаційного простору - сфери національної безпеки – обговорять учасники засідання 15 січня»:

«На першому в новому році засіданні Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення буде поставлене питання про невідкладні заходи з захисту державних інтересів та прав громадян у інформаційному середовищі.  На засідання будуть викликані ТОП-менеджери каналу «Інтер» та інших національних каналів.

Обговоримо та ухвалимо рішення як про систему реагування на дії медіа в ході гібридної війни, які можуть мати ознаки поширення ворожих пропагандистських меседжів, так і про роль медіа в побудові національної держави, зміцнення її обороноздатності, а також узгодимо єдині дії по законодавчому забезпеченню механізму захисту, безкомпромісного покарання порушників закону й стандартів свободи слова й прав людини. До участі в цьому засіданні ми запрошуємо представників СБУ – обговорити питання впливу власників комерційних каналів на інформаційне середовище, що є сферою національної безпеки держави, представників Комітету свободи слова Верховної Ради, інших депутатів – для обговорення невідкладного законодавчого розширення повноважень Національної ради, а також Закону, що регулював би зокрема участь антиукраїнських медійних осіб у інфопросторі України.

Для вироблення спільних дій запрошуємо представника Міністерства інформаційної політики України. З представниками РНБО обговоримо застосування цим органом Закону про санкції на основі медіамоніторингу, який надасть Національна рада.

В засіданні обов'язково візьмуть участь громадські активісти, преса, представники європейських організацій. Перед новорічними святами моніторинговий центр регуляторного органу отримав завдання поставити на контроль всі ефіри. Результат моніторингу буде опрацьовано на засіданні в вищезазначеному колі учасників.

Національна рада реалізує своє право захищати інтереси держави й право громадян на якісні й безпечні медіа».

Про це повідомляється в п’ятницю на сайті прес-служби Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Як інформував «Щоденний Львів», Нацраду зацікавили шоу телеканалу «Інтер» з Кобзоном.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів