СБУ знешкодила за добу п'ять диверсійних груп (відео)

14:01 23 травня 2014 р.

Фото до новини


Фото: sbu.gov.ua

Про це заявив у п’ятницю голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.


Відео: Служба безпеки України

«За останню добу СБУ знешкодила п'ять диверсійних груп разом зі зброєю і вибухівкою», – цитує в п'ятницю інформагенція «Інтерфакс-Україна» сьогоднішню заяву голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка. 

Натомість прес-центр СБУ інформує в п’ятницю в повідомленні «Служба безпеки України знешкодила злочинне угрупування, яке вербувало найманців для терористичних формувань на Сході»:

«Служба безпеки України знешкодила злочинне угрупування, яке вербувало найманців з мешканців Черкаської, Вінницької й Харківської областей та доправляло їх на Схід України для участі у бойових діях на боці  сепаратистів. 22 травня ц.р. в Черкасах поблизу одного з ринків міста співробітники СБУ затримали лідера сепаратиської організації «Черная сотня «Союз русского народа», 39-річного громадянина «Б».

Встановлено, що затриманий є одним з координаторів проекту створення на базі розрізнених терористичних груп, що діють на Сході України, так званої «Русской православной армии (РПА)» під керівництвом лідера незареєстрованої органзіції Дмитра Бойцова, який безпосередньо забезпечував фальсифікацію результатів псевдореферендуму 11 травня. Встановлено, що «Б» особисто добирав бойовиків. Одну з таких сформованих груп він планував днями відправити до зони бойових дій з Харкова.

Цього ж дня на території Полтавської області співробітники СБУ затримали його спільника – 29-річного безробітного, який підшуковував осіб, переважно з числа криміналітету, готових за гроші брати участь у незаконних збройних формуваннях та терористичних угрупованнях Донецької області. У ході обшуку в його помешкані вилучено зброю та військову камуфльовану форму».

Своєю чергою, в повідомленні «СБУ затримала одесита, який відправляв бойовиків на Схід для підтримки терористів (відео)» прес-центр Служби безпеки України розповів:

«21 травня ц.р. в Одесі Служба безпеки України затримала ще одного активного учасника злочинної групи, яка за завданням російської сторони формувала загони бойовиків,  спеціально готувала їх для участі у диверсійній та терористичній діяльності та доправляла до східних регіонів України. Мешканець Одеси, громадянин України «М», особисто організовував відправлення найманців в Луганськ та Слов’янськ.

15 травня ц.р. СБУ затримала шість підготовлених ним учасників новосформованої групи з числа жителів Одеської області. Згодом була затримана його спільниця – громадянка України «П», уродженка та мешканка Одеси, яка координувала підбір та направлення бойовиків на Схід.

Після цього «М» втік і  переховувався у приватному будинку одного з селищ Одеської області, де його й затримали співробітники СБУ. У ході обшуку за місцем тимчасового перебування «М» виявлено та вилучено пляшки з «коктейлем Молотова», набої до пістолету ПМ, військові каски.

Затриманий зізнався, що вербував та відправляв мешканців Одещини для підтримки бандугруповань, що діють на Сході України. Крім того, «М» дав свідчення про свою участь у масових заворушеннях 2 травня в Одесі, які призвели до чисельних людських жертв.

У рамках кримінального провадження за ч.2 ст.110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії».

Натомість в повідомленні «В Черкасах СБУ затримала організатора сепаратиського осередку (відео)» прес-центр Служби безпеки України розповів:

«У Черкасах Служба безпеки України затримала старшого офіцера навчального центру однієї з військових частин, який створив незаконне об’єднання «Национально-освободительное движение. Черкассы» та закликав до насильницької зміни чинної влади. 31-річний майор через соціальні мережі підшуковував спільників, через яких розповсюджував матеріали із закликами до мобілізації та збройної боротьби проти діючої влади – електронні листівки зі зверненнями до військовослужбовців не виконувати накази командирів.

22 травня ц.р. співробітники СБУ затримали правопорушника. Під час  обшуків помешкання у нього вилучено електронні носії з матеріами сепаратистського спрямування.

Розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій) Кримінального кодексу України. Наразі встановлюються спільники затриманого, причетні до протиправної діяльності, що створює загрозу національній безпеці України».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів